ŻUREK Z SZYBKOWARU EKO KUCHNIA VIOLI
SKLADNIKI : 0,5 l żurku naturalnego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula 3-4 ząbki czosnku Łyżka chrzanu Śmietana Jajka Ziemniaki PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, łyżeczka majeranku WYKONANIE Warzywa obrać ,przekroic na pół i wrzuc (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Żurek na zakwasie Kuchnia
Najlepszy jest żurek na zakwasie przygotowanym w domu. Przygotowanie zakwasu: Zagotuj litr wody. Do słoja lub garnka kamiennego wsyp 30 dag mąki żytniej razowej, wymieszaj z taką ilością wrzątku, by powstała papka. Gdy ostygnie, wlej pozostałą letnią wodę. Włóż kromkę chleba razowego i 2-3 ząbki czosnku. Przykryj gazą lub ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 dni. Przelany zakwas do butelek można przechowywać dwa tygodnie. Zobacz cały wpis na blogu » |