Krem orzechowy do tortu. Mała kuchnia - TORTY
SKŁADNIKI: - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 150 ml mleka - 200 g miękkiego masła -150 g cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol WYKONANIE: 1. Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. 2. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, by masa się nie przypaliła. 3. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. 4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. 5. Stopniowo dodawać masę orzechową, miksować na średnich obrotach. 6. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu. Krem jest gotowy. Przed wykorzystaniem do tortu, ciasta czy innego deseru, warto schłodzić go w lodówce. Zobacz cały wpis na blogu » |