Wpisy zawierające słowo kluczowe Wyspa przepisów.pl.
Suflet jabłkowy Wyspa przepisów.pl
SPOSÓB WYKONANIA: Na 5 porcji Jabłka kompotowe 720 g Cukier 340 g Kwas cytrynowy &n (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Krem Cytrynowy Wyspa przepisów.pl
SPOSÓB WYKONANIA: Na 5 porcji Cytryna (sok) 100 g Żelatyna 10 g Woda wrząca 1/4 szklanki Jajka 5 sztuk Cukier puder 150 g Dokładnie umyć cytryny, przekrajać na połowę, odkrajać 5 cienkic (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Omlet biszkoptowy Wyspa przepisów.pl
SPOSÓB WYKONANIA: Jajka 2 sztuki Mąka pszenna 14 g Masło 9 g Sól do smaku Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Do ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając, dodać sól, wymieszać z mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wyłożyć masę, smażyć na małym ogniu, odwrócić i dosmażyć lub upiec w piekarniku (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Mufinki Wyspa przepisów.pl
SPOSÓB WYKONANIA: Jogurt naturalny 180 g Jajka 3 sztuki Mąka 2,5 szklanki Cukier kryształ 1 szklanki Olej 0,5 szklanki proszek do pie (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ptysie z bitą śmietaną Wyspa przepisów.pl
SPOSÓB WYKONANIA: Mąka pszenna 220 g Margaryna 100 g jajka 2 sztuki woda 1,5 szklanki sól do smaku krem bita śmietanka 1000 g cukier puder 100 g Sporządzić ciasto parzone. Blachy posmarować tłuszczem, posypać mąką i formować okrągłe ptysie, upiec na złoty kolor. Zimne ptysie przekrajać, napełnić kremem bitą śmietanką, przykryć górną częścią, posypać cukrem pudrem. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kisiel waniliowy Wyspa przepisów.pl
SPOSÓB WYKONANIA: Mleko 3 szklanki Mąka ziemniaczana 38 g Cukier 75 g Wanilia 5 g Masło 20 g Żółtka 2 sztuki Z mąki ziemniaczanej i części mleka (1 szklanki) zrobić zawiesinę. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i drobno pokrajaną wanilią, odstawić mleko na brzeg płyty, odcedzić, wlać zawiesinę i silnie mieszając zagotować. Dodać surowe masło i żółtka, wymieszać i porcjować, powierzchnię, skropić kilkoma kroplami wody. Zamiast wanilii można dodać do ugotowanego kisielu cukru wanilin (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Galaretka z kwaśnego mleka Wyspa przepisów.pl
SPOSÓB WYKONANIA: Mleko kwaśne 2,5 szklanki Śmietana 50 g Cukier Puder 60 g Cukier wanilinowy 10 g Żelatyna 10 g Woda Do żelatyny Żelatynę namoczyć, dodać gorącej wody, upłynnić w kąpieli wodnej. Mleko kwaśne i śmietanę rozmieszać trzepaczką, dodać cukier wanilinowy i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie rozmieszać. Galaretkę wyporcjować do kompotierek, pozostawić do zastygnięcia. Powierzchnię przybrać owocami. Sprawdzić wydajność. Porcja galaretki powinna ważyć 100 g (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Naleśniki kokosowe Wyspa przepisów.pl
Naleśniki na 5 porcji: Mąka pszenna 150 g Jajko 1 sztuka Mleko kokosowe 3/4 szklanki woda 0,5/1 szklanki sól do smaku olej do podsmażania 50 g cukier puder 25 g SPOSÓB WYKONANIA: Do garnka wbić jajko, dodać mleko kokosowe, sól i całość wymieszać trzepaczką. Wsypać przesianą mąkę i dobrze wyrobić trzepaczką, aż ciasto będzie jednolite. Rozprowadzić ciasto wodą i wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać, dodać trochę oleju. Wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając łopatką, gdy brzegi naleśnika odchodzą od boków patelni. Zrumienione na (...) Zobacz cały wpis na blogu » |