Wpisy zawierające słowo kluczowe adenozyno 3′ 5′ monofosforan.
Dlaczego gorzka czekolada powoduje zaparcia biologia i ochrona przyrody
Zastaniawialiście się kiedyś dlaczego po zjedzeniu gorzkiej czekolady mamy problemy z wypróżnieniem, podczas, gdy tymczasem czekolada mleczna, biała i masa czekoladopodobna są bezpieczne dla przewodu pokarmowego? Otóż im ciemniejsza, co za tym idzie bardziej gorzka jest czekolada, tym zawiera więcej teobrominy. To własnie teobromina spowalnia prace jelit. Teobromina powstaje z paraksantyny, pochodnej ksantyny przez syntazę teobrominową. Jest o alkaloid purynowy, toksyna u zwierząt zatrucie nią jest śmiertelne, u nas spowalnia pracę jelit. Teobromina jest inhibitorem fosfodiesterazy rozkładającej cykliczny AMP, czyli łączy się z fosfodieserazą blokując jej działanie, enzym nie może rozłożyć cAMP. cAMP, czyli cykliczny adenozyno-3′,5′-monofosforan (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczaÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ Ci coraz lepsze usĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂugi. By mĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂÄšÄÄÂĂÂc to robiÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ prosimy, abyĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂ wyraziĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ zgodÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ na dopasowanie treĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂÂci marketingowych do Twoich zachowaĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam czÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂÂciowo finansowaÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ rozwĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂÄšÄÄÂĂÂj ĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂÂwiadczonych usĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂug.
PamiÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂtaj, ĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂe dbamy o TwojÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂ prywatnoĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂ. Nie zwiÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂkszamy zakresu naszych uprawnieĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ bez Twojej zgody. Zadbamy rĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂÄšÄÄÂĂÂwnieĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂ o bezpieczeĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂstwo Twoich danych. WyraĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂonÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂ zgodÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ moĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂesz cofnÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂĂ w kaĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂdej chwili.