warzywa i owoce 1 biologia i ochrona przyrody
Figi to owocostany z maleńkimi orzeszkami otoczone osią kwiatostanową figowca pospolitego Ficus carica, zjada sie suszone jako przekąski i w mieszankach bakaliowych, mają glukozę, fruktozę, pektyny, blonnik, karoten, witaminy z gr. B, C, potas, wapń, magnez, fosfor. Daktyle to jagody daktylowca pospolitego Phoenix dactylifera, zjada sie je suszone w mieszankach bakaliowych, deserach i jako przekąskę, maja witamine A, B1, B2, B3, B5, B12, C, K, potas, magnez, mangan, wapń, błonnnik, cukry, tłuszcze, bialka. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
przepis rozmaitoscihumor
Aronia Dziś zajmiemy śię jednym z najlepszych owoców jakim jest aronia. Aronia jest jednym z najlepszych i najsmaczniejszych owoców ,nadających się na sok jak i dżem. A to jeden z przepisów na przepyszny sok. Składniki 2kg aroni 4garście liści z wiśni około 200 sztuk 2kg cukru 2dkg kwasku cytrynowego 3 l wody Aronie, liście zalać wodą gotować 15 minut ,można podczas gotowania rozcierac owoc używajac do tego tłuczka -przecedzić, dodać cukier i kwasek gotować jeszcze 15 minut gorący wlewamy do słoików i zakręcamy nakrędke i odstawiamy do wystygnięcia.Bardz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |