Bazylia

Wpisy zawierające słowo kluczowe bazylia.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

przyprawy z ogrodu biologia i ochrona przyrody

hyzop pod koniec kwietnia siejemy do gruntu nasiona, wschodzą po 8-14 dniach, na miejsce stałe sadzimy w maju w rozstawie 30x30 cm, lubi przepuszczalne, wapienne, lekkie, zasadowe i lekko zasadowe, umiarkowanie suche gleby, słońce, ciepło, nie lubi ciężkich, kwaśnych, wilgotnych ziem, cienia, na zimę ściółkujemy lub okładamy stroiszem Bazylia lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, przepuszczalne gleby o pH 6-6,4 nie lubi przesadzania, latem spryskujemy liście wodą, umiarkowanie podlewamy, usuwamy kwiatostanyChili lubi lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, próchnicze, dobrze przepuszczalne, łatwo nagrzewające się gleby, nie lubi zalania, wrażliwa na chłód,nasiona moczymy 24 godziny w wodzie, siejemy na tack (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Uprawa ziół w doniczkach biologia i ochrona przyrody

Zioła można uprawiać w ogródku, na balkonie lub na oknie w doniczkach, jednak warto trzymać je z daleka od kuchenki, gdzie opary z gotowania mogą im zaszkodzić. Warto zbudować szklarenkę. Każde potrzebuje innych warunków. Szałwia lekarska lubi stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatrów, nadaje się na balkon, okna lub stanowisko południowe, zachodnie, osłonięte od wiatru, lubi żyzne, przepuszczalne gleby z piaskiem i żwirem, pH obojętne lub zasadowe, wrażliwa na mróz, w ogrodzie wymaga (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zioła w doniczkach biologia i ochrona przyrody

Zimą nie musimy rezygnować ze świeżych ziół, mozna uprawiać je w doniczkach na oknie. Doniczki musza być odpowiednio duze, zioła odpowiednio pielęgnowane. Do najpopularniejszych ziół uprawianych w doniczkach należą:Szałwia lekarska Salvia officinalis  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PRZECIER POMIDOROWY EKO KUCHNIA VIOLI

SKŁADNIKI :  dowolna ilość pomidorów ( u mnie 3 kg) duża garść bazylii świeżej sól, pieprz (opcjonalnie łyżka miodu)   WYKONANIE     Pomidory wrzucamy do wrzątku i czekamy, aż skórka zacznie odchodzić. Odcinamy górną, twardą część pomidora a resztę  wrzucamy do blendera. Dodajemy bazylię, przyprawy i miód. Blendujemy na gładką masę. Wylewamy przecier do garnka i  gotujemy na malutkim ogniu ok godzinki, aż cześć wody odparuje a całość zgęstnieje.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »

Drogi uĹźytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

 Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerÄ‚Å‚w w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

 Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerÄ‚Å‚w w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.