przyprawy z ogrodu biologia i ochrona przyrody
hyzop pod koniec kwietnia siejemy do gruntu nasiona, wschodzą po 8-14 dniach, na miejsce stałe sadzimy w maju w rozstawie 30x30 cm, lubi przepuszczalne, wapienne, lekkie, zasadowe i lekko zasadowe, umiarkowanie suche gleby, słońce, ciepło, nie lubi ciężkich, kwaśnych, wilgotnych ziem, cienia, na zimę ściółkujemy lub okładamy stroiszem Bazylia lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, przepuszczalne gleby o pH 6-6,4 nie lubi przesadzania, latem spryskujemy liście wodą, umiarkowanie podlewamy, usuwamy kwiatostanyChili lubi lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, próchnicze, dobrze przepuszczalne, łatwo nagrzewające się gleby, nie lubi zalania, wrażliwa na chłód,nasiona moczymy 24 godziny w wodzie, siejemy na tack (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Uprawa ziół w doniczkach biologia i ochrona przyrody
Zioła można uprawiać w ogródku, na balkonie lub na oknie w doniczkach, jednak warto trzymać je z daleka od kuchenki, gdzie opary z gotowania mogą im zaszkodzić. Warto zbudować szklarenkę. Każde potrzebuje innych warunków. Szałwia lekarska lubi stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatrów, nadaje się na balkon, okna lub stanowisko południowe, zachodnie, osłonięte od wiatru, lubi żyzne, przepuszczalne gleby z piaskiem i żwirem, pH obojętne lub zasadowe, wrażliwa na mróz, w ogrodzie wymaga (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Zioła w doniczkach biologia i ochrona przyrody
Zimą nie musimy rezygnować ze świeżych ziół, mozna uprawiać je w doniczkach na oknie. Doniczki musza być odpowiednio duze, zioła odpowiednio pielęgnowane. Do najpopularniejszych ziół uprawianych w doniczkach należą:Szałwia lekarska Salvia officinalis (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
PRZECIER POMIDOROWY EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : dowolna ilość pomidorów ( u mnie 3 kg) duża garść bazylii świeżej sól, pieprz (opcjonalnie łyżka miodu) WYKONANIE Pomidory wrzucamy do wrzątku i czekamy, aż skórka zacznie odchodzić. Odcinamy górną, twardą część pomidora a resztę wrzucamy do blendera. Dodajemy bazylię, przyprawy i miód. Blendujemy na gładką masę. Wylewamy przecier do garnka i gotujemy na malutkim ogniu ok godzinki, aż cześć wody odparuje a całość zgęstnieje.  (...) Zobacz cały wpis na blogu » |