Borówka

Wpisy zawierające słowo kluczowe borówka.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

sadownictwo biologia i ochrona przyrody

Zakładając sad trzeba dobrze wybrać miejsce i odmiany, by rośliny były zdrowe i dobrze owocowały. Profesor Szczepan Pieniążek w książce Sad Przy Domu radzi małym działkowcom z areałem 300-600 m2 by 1/3 lub 1/4 ogrodu przeznaczyć na warzywa, 2/3 lub 3/4 na sad, sadzimy 4-12 jabłoni zależnie czy są normalne, półkarłowe czy karłowe, 1 zwykła zajmuje tyle miejsca co 2 półkarłowe i 3-4 karłowe, mamy 1-3 drzewa letnie, 1-3 jesienne i 2-3 zimowe, inne gatunki mają zwykle mniej więcej równe wielkości, więc sadzimy 2 grusze-1 letnia, 1 jesienna, 3-4 śliwy, 1-2 wiśnie lub 2 morele i 1-2 brzoskwinie, gdy mamy większy sad można posadzić 2 czereśnie. Truskawek i krzewów owocowych nie sadzimy między drzewami by zasłonią im słońce i będą miały za ciasno, co zmniejsza owocowanie, zbyt gęste nasadzenia to błąd działkowca. Krzewy i truskawki sadzimy osobno-5 agrestów, 10 porzeczek-2 białe, 3 czarne, 5 czerwonych, 5 winorośli, 10 m rząd malin i 50 (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
zakwaszenie zasadowej gleby pod uprawę borówki biologia i ochrona przyrody

Od odczynu gleby zależy jakośc upraw, wielkość plonu i wzrost i rozwoj roślin. Różne rośliny lubią różne odczyny gleby. Od odczynu zależy przyswajalność substancji mineralnych z podłoża, są rośliny lubiące gleby zasadowe (pH powyżej 7), kwaśne (pH poniżej 7) i obojętne, ciężko osiągnąć ten efekt w przyrodzie, ale odpowiednia dla nich gleba oscyluje w okolicach pH7. bórówki jak inne rosliny z rodziny wrzosowatych potrzebują pH kwaśnego o wartości od 3,5 do 4. Ogrodnicy zalecają siarkowanie, im bardziej gleba ciężka i żyzna tym więcej potrzeba siarki. Używa się do tego celu siarkę pylistą lub preparaty dostępne w sklepach ogrodniczych.  Lekkie gleby o dużej ziarnistości jak piaski i żwiry z mała zawartością próchnicy potrzebują mniej siarki niż gleby ciężkie, jak iły, lessy, gliny potrzebują więcej siarki. Gleby ciężkie to mady, rędziny, gleby brunatne i (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
borówka Fightforhealth

Borówka amerykańska - właściwie to borówka wysoka jej owoce jagodowe o niebieskim kolorze są słodką i zdrową przekąską dla każdego,indeks glikemiczny wynosi 55.   W owocach borówki znajdziemy: 100g - 84% wody 15g - węglowodanów 0,7g białka około 57 kcal - kwasy organiczne: * chlorogenowy - stymuluje procesy metaboliczne w organizmie * ferulowy - właściwości antyoksydacyjne * kawowy - pozytywnie wpływa na osoby cierpiące na choroby autoimunologiczne * elagowy - wspiera układ odpornościowy,antyoksydant chroni przed nowotworami  - pektyny to naturalne składniki roślinne zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie - pierwiastki: * potas (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni) * wapń (ważny w budowie kości i zębów) * fosfor (pomaga w budowie kości i zębów) * magnez ( (...)

Zobacz cały wpis na blogu »