przyprawy z ogrodu biologia i ochrona przyrody
hyzop pod koniec kwietnia siejemy do gruntu nasiona, wschodzą po 8-14 dniach, na miejsce stałe sadzimy w maju w rozstawie 30x30 cm, lubi przepuszczalne, wapienne, lekkie, zasadowe i lekko zasadowe, umiarkowanie suche gleby, słońce, ciepło, nie lubi ciężkich, kwaśnych, wilgotnych ziem, cienia, na zimę ściółkujemy lub okładamy stroiszem Bazylia lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, przepuszczalne gleby o pH 6-6,4 nie lubi przesadzania, latem spryskujemy liście wodą, umiarkowanie podlewamy, usuwamy kwiatostanyChili lubi lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, próchnicze, dobrze przepuszczalne, łatwo nagrzewające się gleby, nie lubi zalania, wrażliwa na chłód,nasiona moczymy 24 godziny w wodzie, siejemy na tack (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Najpopularniejsze zioła-zastosowanie biologia i ochrona przyrody
Na podstawie książki Zioła i ich zastosowanie Barbary Kluźnickiej i Marii Dziak Państwowego Związku Wydawnictw Lekarskich, 1979 r, Anyż biedrzeniec ma do 50 cm wysokości, zebrane w baldachy kwiaty, kwitnie w lipcu, owocuje w sierpniu, ma szarozielone owoce, lubi ciepłe, osłonięte od wiatru miejsca, żyzne, pulchne gleby, nasiona siejemy w kwietniu, rano zbieramy pokryte rosą ziele, suszymy na strychu w snopkach, wymłócamy nasiona, dosuszamy w suchych, przewiewnych miejscach przesypując często, przechowujemy w suchych miejscach w papierowych torebkach, owoce są wyksztuśne, wiatropędne, rozkurczające, na przewlekłe nieżyty oskrzeli, gardła, suchy kaszel, astmę, zaparcia z bólami brzucha, wzdęcia, bóle migrenowe, u dzieli wiatropędny, u kobiet mlekopędny, napar łyżka stołowa dobrze wysuszonych, sproszkowanych nasion na szklankę wrzątku, parzymy 15 minut pod przykryciem, cedzimy, pijemy 2-3 razy (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Warzywnictwo biologia i ochrona przyrody
obecnie w ogrodach uprawia się głównie wczesne warzywa owocujące sezon, stawia się folie i inspekty, a i tak 300 m2 poletko wymaga więcej pracy niż hektary przy zmechanizowanej i schemizowanej uprawie. Stawia się głównie na drzewka i krzewy owocowe. Przy obecnych cenach warto mieć swoje pomidory, marchew, pietruszkę, dynię, cukinię, skorzonerę, melony, paprykę. Kogo z kim i po kim sadzimy? Brukselkę z dymką, ogórkiem, wczesnym pomidorem. Bober z ziemniakiem. Burak sadzimy po ogórku, kapuście, ziemniaku lub po wczesnym buraku, bo nie lubi kwaśnych gleb ani po wiosennym wapnowaniu. Cebulę po ogórku i ziemniaku. Czosnek po kapustnych, buraku, ziemniaku, ogórku, nigdy po innych cebulowych. Fasola po ziemniaku, kukurydzy, marchwi, buraku. Groch po ziemniaku, marchwi, kukurydzy, słoneczniku. Kalarepa po sałacie, wczesnym ziemniaku. Kapusta po grochu, fasoli, wszystkich zachwaszczających glebę, nie uprawiamy po innych krzyżowych (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
domowe sposoby na mszyce biologia i ochrona przyrody
Tym razem przedstawię ekologiczne sposoby na mszycę.Zanim przejdę do źródeł podam stary przepis, posypywanie roslin popiołem z kotłowni lub z papierosów, trzeba zebrać popiół, popiół z kotłowni musi być pozbawiony węgla, sam pył, którym mozna polerować łyżeczki. Popiołem sypiemy na liście. Można użyc popiołu z ogniska lub grilla. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczona biała kielbasa z cebulą i papryką monia w kuchni
Pieczona biała kiełbasa z cebulą i papryką to danie nie tylko wielkanocne, choć na Wielkanoc nadaje się idealnie. Jednak w zwyczajny dzień, w formie obiadu, czy kolacji również zachwyci swoim smakiem i aromatem, nawet tych, którzy za kiełbasą nie przepadają. W zasadzie nie trzeba wiele o niej mówić, zróbcie, a sama się obroni :) Z podanych składników u (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczona cukinia faeszerowana mięsem mielonym MANDRAGORA
Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa warzywna - niezbędna w diecie kapuścianej Mam nadzieję, że schudnę
- główka kapusty włoskiej (do1,5kg) [ja użyłam białej, bo w sklepie włoskiej nie znalazłam] - 5 pomidorów - 3 mniejsze papryki: zielona, żółta i czerwona - 3 duże cebule - 3 gałązki selera naciowego - 3 litry wody - kostka bulionu warzywnego - 2 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - pół łyżeczki kminki - łyżeczka majeranku - 1 mała papryczka chili Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka, dodałam przyprawy, kostkę bulionu, wodę. Gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory obrałam ze skóry, z papryki usunęłam nasiona. Pomidory, paprykę, seler naciowy, cebulę pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do gotującej się kapusty i gotowałam jeszcze około 20 minut. Na końcu doprawi (...) Zobacz cały wpis na blogu » |