o żywieniu biologia i ochrona przyrody
1. drożdżówka. O drożdżówkach krążą mity jakoby były niezdrowym jedzeniem, otóż szkodliwe są tylko dla osób z cukrzycą, niezdrowe dla osób z insulinoopornością, reszta może jeść. Jako śniadanie łatwo wchodzi np., jak ktoś wstaje o 6 rano lub wcześniej i tak wcześnie ma zaciśnięty żołądek, to taka bułeczka łatwiej wchodzi niż inne rodzaje jedzenia i syci na długo, dzięki dużej ilości skrobii, stopniowo z jelit uwalnia glukozę oraz sachorozie, która rozpada się do glukozy i fruktozy. Glukoza zasila nas od razu, fruktoza przenika do krwi, płynie do wątroby, gdzie wnika do komórek dzięki receptorom GLUT 5, tam jest izomeryzowana do glukozy, która jest uwalniana do krwi i zasila organizm. Oczywiście mowa o drożdżóce z lukrem ze sklepu, bo pie (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Cukier to cichy morderca, zadbaj o swoje zdrowie Cukier to cichy morderca, zadbaj o swoje zdrowie
Witam Wszystkich Jestem 36letnia kobieta ktora postanowila zalozyc bloga w tym wieku tylko dlatego,aby podzielic sie z innymi wlasnymi doswiadczeniami z CUKREM- bylam od niego uzalenziona chyba bardziej niz osoby walczace z takimi nalogami jak alkoholizm czy narkomania. Cukier...kazdy z nas go lubi prawda?hmmm slodkie maslane buleczki,paczusie,ciasteczka do kawki(oczywsicie z cukrem),lody,na sniadanie platki badz tost z dzemem,muesli....kiedy zaczelam tak to wszystko ropzisywac zauwazylam ze ja i cukier jestesmy nierozlaczni!! Pomyslslam sobie"cholera jasna ,dlaczego tak jest" Wiele razy probowalam zrzucic pare kg,ale nigdy nie przychodzilo mi to latwo,tzw "diety cud " lub glodowanie sie nie przybosilo zadnych efektow.Jedz 5 razy dziennie co 3 godziny,pamietaj o weglowodanach bo przeciez to one sa paliwe dla Twojego organizmu.....Teraz,po latach widze w jak wielkim bledzie bylam!To wlasnie te nadmierne ilsoci weglowodanow i cukrow sprawiaj (...) Zobacz cały wpis na blogu » |