przyprawy z ogrodu biologia i ochrona przyrody
hyzop pod koniec kwietnia siejemy do gruntu nasiona, wschodzą po 8-14 dniach, na miejsce stałe sadzimy w maju w rozstawie 30x30 cm, lubi przepuszczalne, wapienne, lekkie, zasadowe i lekko zasadowe, umiarkowanie suche gleby, słońce, ciepło, nie lubi ciężkich, kwaśnych, wilgotnych ziem, cienia, na zimę ściółkujemy lub okładamy stroiszem Bazylia lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, przepuszczalne gleby o pH 6-6,4 nie lubi przesadzania, latem spryskujemy liście wodą, umiarkowanie podlewamy, usuwamy kwiatostanyChili lubi lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru miejsce, żyzne, próchnicze, dobrze przepuszczalne, łatwo nagrzewające się gleby, nie lubi zalania, wrażliwa na chłód,nasiona moczymy 24 godziny w wodzie, siejemy na tack (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Najpopularniejsze zioła-zastosowanie biologia i ochrona przyrody
Na podstawie książki Zioła i ich zastosowanie Barbary Kluźnickiej i Marii Dziak Państwowego Związku Wydawnictw Lekarskich, 1979 r, Anyż biedrzeniec ma do 50 cm wysokości, zebrane w baldachy kwiaty, kwitnie w lipcu, owocuje w sierpniu, ma szarozielone owoce, lubi ciepłe, osłonięte od wiatru miejsca, żyzne, pulchne gleby, nasiona siejemy w kwietniu, rano zbieramy pokryte rosą ziele, suszymy na strychu w snopkach, wymłócamy nasiona, dosuszamy w suchych, przewiewnych miejscach przesypując często, przechowujemy w suchych miejscach w papierowych torebkach, owoce są wyksztuśne, wiatropędne, rozkurczające, na przewlekłe nieżyty oskrzeli, gardła, suchy kaszel, astmę, zaparcia z bólami brzucha, wzdęcia, bóle migrenowe, u dzieli wiatropędny, u kobiet mlekopędny, napar łyżka stołowa dobrze wysuszonych, sproszkowanych nasion na szklankę wrzątku, parzymy 15 minut pod przykryciem, cedzimy, pijemy 2-3 razy (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
warzywa i owoce biologia i ochrona przyrody
Tym razem opowiem o ważnych składnikach diety, niezbędnych by jesienia i zimą zachowac dobre zdrowie. Chodzi o warzywa i owoce, ważne szczególnie teraz gdy jest zimno, wilgotno, mroczno. W dzisiejszych czasach większośc warzyw można dostać w sklepie, więc pora roku już nie ogranicza sztuki kulinarnej. Zróżnicowana dieta owocowo-warzywna zaspakaja zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i biogeny, jest źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, niektóre owoce jak awokado i oliwki, słonecznik zawieraja niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, któych ludzie sami nie produkują. śliwki, banany, morele zawierają cukry proste, któe są podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek ciała. Jedzmy więc p (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
domowe sposoby na mszyce biologia i ochrona przyrody
Tym razem przedstawię ekologiczne sposoby na mszycę.Zanim przejdę do źródeł podam stary przepis, posypywanie roslin popiołem z kotłowni lub z papierosów, trzeba zebrać popiół, popiół z kotłowni musi być pozbawiony węgla, sam pył, którym mozna polerować łyżeczki. Popiołem sypiemy na liście. Można użyc popiołu z ogniska lub grilla. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZAKWAS Z CZERWONYCH BURAKÓW EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 1/2 kg. buraków 3 liście laurowe 4-5 ziela angielskie 5-6 ząbków czosnku sól kłodawska 3-4 litry przegotowanej wody słój 4 litrowy gaza WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
MAKARON ZE SZPINAKIEM EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI: 1op.szpinaku mrożonego 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 4-5 pieczarek 1 op.serka wiejskiego (bez laktozy) 1 łyzka oleju kokosowego nierafinowanego 2 op.makaronu (wedle uznania ,u mnie z manioku ) PRZYPRAWY: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, szczypta zmielonej pestki z awokado WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Czosnek-naturalny antybiotyk Zdrowie
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Jak dodawać czosnek do potraw? Życie to odczuwanie sercem, przyjaźń, miłość...
Jak dodawać czosnek do potraw? Być może nie wszyscy wiedzą, że istnieje prosty sposób, aby czosnek po podgrzaniu nie stracił swoich właściwości zdrowotnych. Aby w czosnku wytworzyła się allicyna, najaktywniejsza substancja o największych właściwościach zdrowotnych, muszą połączyć się dwie zawarte w nim substancje: allina i allinaza. Następuje to w czasie krojenia, zgniatania, przeżuwania czosnku (kiedy czujemy charakterystyczne pieczenie). Allinaza jest wrażliwa na wysoką temperaturą i dlatego, jeśli wrzucimy czosnek zaraz po pokrojeniu do gorącego dania, allinaza ulegnie zniszczeniu i nigdy nie powstanie allicyna. Żeby tego uniknąć, wystarczy po zmiażdżeniu lub (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pasta z oliwek Mam nadzieję, że schudnę
Pasta z oliwek -150g twarogu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 3 suszone pomidory w oliwie - 8 czarnych oliwek - 1 średnia czerwona cebula - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Pomidory wyjąć z oliwy, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę drobno posiekać. W misce rozgnieść twaróg widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać pozostałe składniki. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Przepis zainspirowany z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z Nature House. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Sznycle z indyka w curry, z zapiekanymi ziemniaczkami i pastą pomidorowo-cebulową z czosnkiem Jak gotować by nie spalić chaty...czyli
Dziś zaczniemy od sznycli z indyka doprawionych głównie curry, solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i polanym sosem słodkie chilli. Do tego małe ziemniaki przepołowione na pół zapiekane w piekarniku posypane ziołami do ziemniaków i natarte masłem. A na koniec jako zakąska ugotowane na pastę pomidory w kawałkach z cebulą i czosnkiem. Podane z sosem słodkie chille w jednym pojemniczku i musztardą pomieszaną z ketchupem i majonezem w drugim. Prze (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Maca z kota Imer, po prostu gotuj!
Zapewne wielu z Was słyszało przesądy odnośnie tego, że jedna z grup religijno-społecznych robi macę z dzieci. Jak to bywa z przesądami, nie dość że były one nieprawdziwe, to jeszcze nie podano jak oni mięliby robić tą macę. Dlatego tez ja postanowiłem stworzyć dokładny przepis ze zmianą głównego składnika z dzieci na koty. A oto ten przepis. Składniki - 1x martwy kot (może mieć ogon, ale nie musi) - 1x szlifierka kątowa (najlepsza taka o dużej mocy) - kilka kilo soli (chodzi tutaj oczywiście ochlorek sodu) (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Maca z kota Imer, po prostu gotuj!
Zapewne wielu z Was słyszało przesądy odnośnie tego, że jedna z grup religijno-społecznych robi macę z dzieci. Jak to bywa z przesądami, nie dość że były one nieprawdziwe, to jeszcze nie podano jak oni mięliby robić tą macę. Dlatego tez ja postanowiłem stworzyć dokładny przepis ze zmianą głównego składnika z dzieci na koty. A oto ten przepis. Składniki - 1x martwy kot (może mieć ogon, ale nie musi) - 1x szlifierka kątowa (najlepsza taka o dużej mocy) - kilka kilo soli (chodzi tutaj oczywiście ochlorek sodu) (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Chłodnik pomidorowy kulinaria
Skałdniki: * 4 duże pomidory * 1 litr bulionu (może być z kostki) * pieprz * strąk papryki * sok z cytryny * 3 ząbki czosnku * sól * 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Pomidory i pokrojoną paprykę podlać małą ilością wody, podgrzewać. Kiedy się rozpadną, przetrzeć. 2. Rozprowadzić bulionem, przyprawić. 3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy razem z oliwą. 4. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanego twarożkiem. Zobacz cały wpis na blogu » |
Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów kulinaria
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: * 3 pęczki rukoli * 10 suszonych pomidorów w oliwie * 2 kromki pieczywa tostowego * ząbek czosnku * 2 łyżki kaparów * 2 łyżki prażonych orzeszków pinii * 2 łyżki octu balsamicznego * 1/2 łyżeczki cukru * 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów * 2 łyżki parmezanu w płatkach * sól, pieprz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |