Amygdalina biologia i ochrona przyrody
Amygdalina, amigdalina czyli witamina B17 przez jednych uważana za lekarstwo na raka, przez innych za truciznę. Gdzie leży prawda?Po środku. Amigdalina jest glikozydem znajdującym się w pestkach moreli, brzoskwiń, sliwek, jabłek, gruszek, wiśni, czereśni i innych rózowatych i nie tylko. Należe do pokolenia, które zjada jabłka i gruszki w całości ze środkami w tym z pestkami. Zajadałam się mogdałami, także gorzkimi, które potem wycofano, ale mozna je dostać i spożywać w innych krajach m. in. Ameryki Południowej czy Azji. Wiele osób z mojego pokolenia, mlodszych oraz starszych jadało i je to samo. Pite są nalewki wiśniowe, gdzie wykorzystuje się całe owoce z pestkami. Gdy pierwszy raz usłyszałam o szkodliwości spożywania pestek gdzieś na przełomie tysiącleci mocno zdziwiłam się potencjalną szkod (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Jeszcze większa dawka humoru... ;) Strona ruszyła!
Do podstrony "humor myśliwski" dodałem nowe dowcipy które z pewnością umilą Państwu pobyt na stronie. Zapraszam do przeglądania działu! Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.