BABECZKI CZEKOLADOWE SZYBKO&SMACZNIE
BABECZKI CZEKOLADOWE Zabrałyśmy was już do Azji, Włoch, teraz czas na Anglię. Jednym z najpopularniejszych tam deserów są babeczki czekoladowe.Hmm.. może ma to związek z dość częstą przygnębiającą deszczową pogodą, a czekolada jak zapewne wszyscy wiedzą poprawia nam nastrój. Dlatego dzisiaj przedstawimy wam przepis na pyszne czekoladowe babeczki. Składniki: -2 szklanki mąki -1/2 szklanki cukru -2 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1 mleczna czekolada -1/2 szklanki oleju -1 szklanka mleka -1 jajko Sposób przygotowania: (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Gdzie kupić najsmaczniejsze pieczywo w Pszczynie? Piekarnia-Ciastkarnia Jasiek Pszczyna - Pieczywo, Torty, Ciasta, Ciastka, Kawiarnia
Piekarnia Ciastkarnia Kawiarnia Jasiek zajmuje się wypiekiem tradycyjnego śląskiego pieczywa. Mamy sieć piekarni na Śląsku - w Pszczynie, Żorach i Goczałkowicach-Zdroju. Nasze chleby i bułki wypiekane są bez używania konserwantów i polepszaczy. Wszystkie wyroby cukiernicze powstają z bardzo wysokojakościowych, naturalnych składników. Oprócz tradycyjnych chlebów i bułek oferujemy torty okolicznościowe, ciasta deserowe, kanapki, pizzę i inne wyroby piekarnicze. torty, piekarnia, ciastkarnia, pszczyna, cukiernia, kawiarnia (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
omlet na słodkie popołudnie przepisy kulinarne
Omlet na słodko Sładniki : -2 jajka - łyżka cukru pudru - łyżka mąki - 2 łyżki konfitury - olej do smażenia Przygotowanie : Jajka dzielimy na białko i żółtka , białko ubijamy na sztywną pianę . Do ubitej piany stopniowo łyżką dodajemy cukier puder , żótka , mąkę ( tak aby piana nie opadła ) . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu ston na złoty kolor i podajemy z konfiturą . Życzę smacznego Zobacz cały wpis na blogu » |
omlet na słodkie popołudnie przepisy kulinarne
Omlet na słodko Sładniki : -2 jajka - łyżka cukru pudru - łyżka mąki - 2 łyżki konfitury - olej do smażenia Przygotowanie : Jajka dzielimy na białko i żółtka , białko ubijamy na sztywną pianę . Do ubitej piany stopniowo łyżką dodajemy cukier puder , żótka , mąkę ( tak aby piana nie opadła ) . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu ston na złoty kolor i podajemy z konfiturą . Życzę smacznego Zobacz cały wpis na blogu » |
Muffiny z gruszkami Placki
Jesienne muffiny z gruszkami, to wspaniała przekąska na początek dnia lub poobiedni deser. Zobacz cały wpis na blogu » |
Tiramisu Przepisy kulinarne
Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem) około 20 biszkoptów "kocie języczki" 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Keks czekoladowy Desery
Składniki 25 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 4 jajka po 10 dag fig, orzechów włoskich i płatków migdałowych po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej 5 dag czarnej czekolady masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Desery Zobacz cały wpis na blogu » |
Ciasto z delicjami Desery
Efektowne i proste w wykonaniu ciasto z delicjami, które na karnawałowym przyjęciu zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Zobacz cały wpis na blogu » |
Ciasto migdałowe Desery
Ciasto migdałowe pochodzi z Majorki, gdzie nazywa się je gapo. Teraz ten pyszny hiszpański deser możesz przygotować w swojej kuchni. Zobacz cały wpis na blogu » |
Gofry Gofry
Składniki dla 4-6 osób mąka, 1 1/2 szklankijajka, 2mleko, 1 szklankacukier, 2 łyżkimasło, 2 łyżkiproszek do pieczenia, 3 łyżeczkisól, szczypta Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piecz jasnozłote gofry. Zobacz cały wpis na blogu » |
Rafaello Placki
Składniki dla 6 osób mleko, 1litrkrakersy solone 3 paczki, kokos 3 paczki po 10 deko, mąka ziemniaczana, 3łyżkimąka zwykła, 3łyżkicukier, 1,5szklankimasło, 1,5kostkijajka, 2żółtka Odlać dwie szklanki mleka do miseczki resztę mleka zagotować,do tej miseczki z mlekiem dodać 3łyżki maki ziemniaczanej i zwykłej,pół szklanki cukru wymieszać do gotującego mleka wlać to i mieszać tak długo aż się zrobi jednolita masa odłożyć na bok do wystygnięcia. Do osobnego wysokiego naczynia włożyć masło 2 żółtka i szklankę cukru i miksować do uzyskania jednolitej masy.Ostygnięty krem stopniowo przekładać do masy i miksować jak całośc będzie zmiksowana dodać 2 paczki kokosu i miksować przez pół minuty. Formę dużo wyłożyć krakersami a na górę masą i krakersy i masa krakersy i masa a na samym końcu górę posypać kokosem i wstawić do lodó (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Placek makowy Desery
Składniki na 32 porcje • Ciasto: • 1/2 kostki Kasi • 1/2 szkl.cukru (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ciasteczka z galaretką Kuchnia
30 dag mąki 8 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 20 dag masła 2 żółtka 15 dag galaretki porzeczkowej cukier puder do posypania Zagnieć kruche ciasto z mąki, orzechów, cukru, cukru waniliowego, masła i żółtek. Ulep kulę, zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Ulep kulki o średnicy 2 cm, poukładaj je na blasze wyścielonej pergaminem. Trzonek drewnianej łyżki zanurzaj w mące, zrób dołek w każdej kulce. Podgrzej galaretkę, małą łyżeczką wlewaj ją do dołków w ciastkach. Piecz 15 minut w temp. 175°C. Posyp cukrem pudrem. Zobacz cały wpis na blogu » |