ciekawostki o rybach słonowodnych biologia i ochrona przyrody
Gładzica ryba przybrzeżna, żeruje też w lagunach i ujściach rzek, żeby ikra nie opadała potrzebuje zasolenia 10 promili, w skórze ma komórki pigmentowe, które kurczą się i rozszerzają, dzięki nim zmienia kolor skóry Raja nabijana ciernistka ma jaja z 4 kolcami i końcach, przez otworki woda z tlenem wpływa do zarodka, żyje w europejskich wodach przybrzeżnych na głębokości 10-60 m, tarło ma na płytszych wodach, tarło jest wiosną samice wypływają na tarliska wcześniej od samców, żyje na piaszczysto-mulistym dnie Raja gładka żyje w przybrzeżnych wodach Europy, na dnie poluje na przydenne ryby, skorupiaki i mięczaki sola podeszwica żyje na piaszczysto-mulistym dnie, wiosną składa ikrę, która unosi się na wodzie Stornia fląderka (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
DORSZ W JABŁKACH I PORACH Z "GRILLA" EKO KUCHNIA VIOLI
Warunki spartańskie, plener, działeczka :) :) :) Dziś na stole dorszyk "z grilla". Dlaczego w cudzysłowiu? A no dlatego ,że nie jest on bezpośrednio na grillu pieczony. Moja rybka jest uduszona (czytaj usmażona) na patelni i tym samym nie ma styczności z niefajnym rusztem, folią aluminiową no i gazem ;) SKŁADNIKI : 2 płaty dorsza 3 jabłka 1 cebula por (jasna część) miód olej slonecznikowy do smarzenia papryka czerwona 6-7 pieczarek 2 cebule czerwone 3-4 ziemniaki cukinia przyprawy : sól,pieprz ziołowy,curry,kurkuma,czosnek granulowany & (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
RYBA DUSZONA W PORACH I JABŁKU EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 duży płat ryby 4-5 jabłek 1 czerwona cebula 1 duży por (dolna część ) oliwa z oliwek PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, czosnek granulowany WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
DORSZ W MUSZTARDZIE Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 duży płat dorsza 3 łyżki musztardy (u mnie własna) 3 łyżki oliwy z oliwek garść płatków migdałów pietruszka zielona PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
RYBA W POMARAŃCZY EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 2 płaty rybne (dorsz,miruna ,morszczuk...) 2-3 pomarańcze Przyprawy : sól kłodawska,pieprz ziołowy,kurkuma,curry,kolędra,czosnek granulowany WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Podróż kulinarna do Stacji Smaku Piękna ziemia kaszubska
W dniu 6 grudnia 2018r byłam z grupą ze szkolenia w restauracji Stacja Smaku w Udorpiu k. BYTOWA. Restauracja ta serwuje dania kuchni przedewstkim kaszubskiej.W swoim menu można też znaleść dania innych regionów Polski. Miałam okazję posmakować danie pod nazwą "dorsz z pieca". Jest to bardzo smaczna potrawa,pełna różnorodnych dodatków, posypana serem, w rozpuszczonym pod wpływem gorąca, gdyż podawana jest prosto z pieca. Wróciły wspomnienia z dzieciństwa. Danie przepyszne. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Podróż kulinarna do Stacji Smaku. Dorcia pisze
W dniu 6 grudnia 2018r. byłam z grupą ze szkolenia w restauracji Stacja Smaku w Udorpiu k. Bytowa. Restauracja ta serwuje dania kuchni przede wszystkim staropolskiej. Miałam okazję posmakować danie pod nazwą dorsz z pieca. Jest to bardzo smaczna potrawa, pełna różnorodnych dodatków, posypana serem, rozpuszczonym pod wpływem gorąca, gdyż podawana jest prosto z pieca. Wróciły wspomnienia z dzieciństwa. Danie przepyszne. Szef kuchni, pan Mariusz Sulikowski opowiedział nam o potrawach serwowanych w tej re (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
wyprawa na dorsza na dorsza
Witam czy był ktoś ostatnio na dorszach jakie teraz są wyniki w łowieniu oczywiście z kutra jaki wybrać najlepiej kuter z Władysławowa lub z Helu Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa rybna kulinaria
Składniki: * mała włoszczyzna * 75 dag filetów z dorsza * 3 ząbki czosnku * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 0,5 szklanki mleka * kiliszek biłego wina * bazylia * 2 łyżki mąki * sól Przygotowanie: 1. Ryby, warzywa i czosnek zalać 1,5 litra gorącej, osolonej wody. Gotować 15 minut. 2. Wyjąć ryby. Wywar gotować 20 minut. Przecedzić. Dodać koncentrat i mąkę z mlekiem, winem i przyprawami. 3. Zagotować, włożyć ryby, posypać zieleniną. Zobacz cały wpis na blogu » |
Ryba w cieście piwnym kulinaria
Ilość porcji: 4 Składniki: * 800 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka) * sok z 1 cytryny * 2-3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka startego świeżego imbiru * sól, pieprz * 1 szklanka jasnego piwa * 2 jajka * 250 g mąki * curry * olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: 1. Filety opłukać, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmarować filety z dorsza z obu stron i pokroić na paski szerokości 3 cm. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 (...) Zobacz cały wpis na blogu » |