Superchwasty biologia i ochrona przyrody
Rośliny odporne na herbicydy powstają od początku ich stosowania. Niektórzy twierdzą, że to dzięki mutacjom, ale nie tylko. Rośliny tak jak zwierzęta potrafią wytwarzać odporność na czynniki środowiskowe, bronią się przed wirusami, bakteriami i grzybami poprzez syntezę enzymów neutralizujących toksyny bakteryjne i grzybicze oraz niszczące ściany komórkowe i otoczki białkowe bakterii, wirusów i grzybów, zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych dzięki upakowywaniu z ich mozaikę kwaśnych białek. elicytor to odpowiednik antygenu, którym są żywe patogeny oraz toksyny czy metale ciężkie, które aktywują roslinne mechanizmy obronne wpływając na ekspresję genów, wtedy rośliny produkują odpowiednie białka. Są to białka zw (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Amygdalina biologia i ochrona przyrody
Amygdalina, amigdalina czyli witamina B17 przez jednych uważana za lekarstwo na raka, przez innych za truciznę. Gdzie leży prawda?Po środku. Amigdalina jest glikozydem znajdującym się w pestkach moreli, brzoskwiń, sliwek, jabłek, gruszek, wiśni, czereśni i innych rózowatych i nie tylko. Należe do pokolenia, które zjada jabłka i gruszki w całości ze środkami w tym z pestkami. Zajadałam się mogdałami, także gorzkimi, które potem wycofano, ale mozna je dostać i spożywać w innych krajach m. in. Ameryki Południowej czy Azji. Wiele osób z mojego pokolenia, mlodszych oraz starszych jadało i je to samo. Pite są nalewki wiśniowe, gdzie wykorzystuje się całe owoce z pestkami. Gdy pierwszy raz usłyszałam o szkodliwości spożywania pestek gdzieś na przełomie tysiącleci mocno zdziwiłam się potencjalną szkod (...) Zobacz cały wpis na blogu » |