Jak bezpiecznie zbierać grzyby biologia i ochrona przyrody
Grzyby zbieramy tylko te, które dobrze znamy, nie zbieramy okazów co do których nie mamy pewności, kapelusze muszą być w pełni rozwinięte-wedy najławiej rozpoznać gatunek. Zebrane grzyby można dać do oceny grzyboznawcy lub w Sanepidzie, można też zbierać je z kluczem do oznaczania grzybów. Klucze albo opisują kolejen całe gatunki-jest nazwa grzyba polska, łacińska, nazwy ludowe i opis trzonu, kapelusza, pierścienia, pochwy, miąższu, wysypu zarodników, albo opisują odpowiednie części i na podstawie opisu każą przejśc do następnej strony i pi kolei aż wyłoni się gatunek. Te drugie klucze opisują np. kapelusz-kształt, czy prosty, błyszczący, śluzowaty, z popękaną skórką, jaki ma kolor, czy jest lchy, łuskowaty odt, jeśli powierzchnia kapelusza pasuje do naszego grzyba kieruje na stronę z opisem hymenoforu-warstwy zarodnikonośnej pod spodem kapelusza, czy jest rurkowaty czy blaszkowaty, jaki ma kolor, jak wyglądają blaszki lub rurki, potem (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
choroby kaktusów biologia i ochrona przyrody
Zadbane kaktusy są odporne na choroby i pasożyty, złe warunki cieplne, świetlne i inne zwiększają wrażliwość, tak samo jak źle wykonywane zabiegi jak nadmierne podlewanie i brak przerwy w wegetacji zimą lub latem. Żeby je leczyć trzeba znać objawy chorób. Najczęściej choroby powodują nieprawidłowe dla danego gatunku warunki powstałe przez błędy w uprawie. Najczęstsze czynniki zaburzające fizjologię kaktusów to za niska temperatura, która zwalnia ich wzrost, korzenie nie rosną, ziemia nie schnie, więc stała wilgoć daje ich gnicie, w czasie wegetacji muszą mieć ciepło. Jeśli temperatura przekroczy 0 st, czyli punkt zamarzania wody, rośliny zamarzają, kiedy zamarznięte kaktusy przenosimy do ciepła ich tkanki miękną i gniją. Kaktusy nie mogą mieć temperatury poniżej ich minimum, szkodzą im późne przymrozki, które zdarzają się coraz częściej i po przeniesieniu kaktusów na letnie stanowiska niszczą ich tkanki. Jesienne przymroz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Fakty i mity o grzybach biologia i ochrona przyrody
Na temat grzybów krąży wiele mitów, pierwszy to ten, że nie mają wartości odżywczej, otóż grzyby jako organizmy żywe mają w sobie witaminy i biogeny, białka, tłuszcze i cukry, najwięcej mają białek i to z dużą ilością egzogennych aminokwasów, więc nadają się dla wegan, mają mało cukrów prostych, ze złożonych łatwo przyswajalny glikogen, ale w małych ilościach, więc nadają się dla osób z cukrzycą i insulinoopornością oraz mało tłuszczu, dzięki czemu dzięki czemu nadają się dla osób z podwyższonym lipidogramem i hipercholesterolemią oraz osób otyłych i z nadwagą. Za to mają witaminy A, D, E, C, z grupy B2, B3, B5, B9, czyli kwas foliowy potrzebny szczególnie w czasie ciąży i planowania dziecka, biogeny, żelazo, wapń, fosfor, sód, potas, magnez, chlor, mają też przeciwutleniacze i związki przeciwnowotworowe, nawet pozyskuje się z nich leki, włączenie grzybów do diety nie wyleczy raka, ale s (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Dlaczego niektóre drzewa produkują jesienią antocyjanidyny? biologia i ochrona przyrody
Drzewa zmieniaja jesienią kolory w wyniku rozkładu chlorofilu i innych barwników, które są przetwarzane na zapasowe związki organiczne, które są magazynowane w pniach i korzeniach i z nich wiosną jest produkowana energia do rozpoczęcia nowego sezonu wegetacyjnego. Ale niektóre drzewa jak klon czy jesion jesienią produkują dodatkowo anucyjanidynę, czerwony barwnik. Na produkcję barwnika trzeba energii, a liście i tak opadną, więc dlaczego te drzewa to robią? Synteza antocyjanów, w tym antocyjanidyn jest wspólna z syntezą flawonoidów. Prekursorami są 3 cząsteczki malonylo-CoA i 1 p-kumaroilo-CoA, z których dzięki syntazie chalkonowej powstaje 4,2,4,6-tetrahydroksychalkon. Potem izomeraza (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Wstęp do radioekologii biologia i ochrona przyrody
Radioekologia to nauka o wpływie promieniowania na rośliny oraz obiegu promieniowania w przyrodzie. U roślin tak jak u zwierząt dawka to ilość energii pochłonięta przez kg tkanki liczona w remach i siwertach, obowiązuje teoria tarczy, wg, której pojedynczy foton może zniszczyć komórkę, hipoteza podwójnych pęknięć opisująca uszkodzenie nici DNA w dwóch różnych miejscach, model liniowo-kwadratowy, który jest składową uszkodzeń nici DNA przez jeden foton i dwa niezależne fotony, są skutki genetyczne polegające na mutacjach i somatyczne jako uszkodzenia komórek, tkanek i organów. Uszkodzenia każdej komórki żywej bez względu na takson dotyczą poziomu genetycznego, biochemicznego (denaturacja białek, usz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Czy antybiotyki są konieczne? biologia i ochrona przyrody
Zauważyliście, że jeśli weźmiecie antybiotyk infekcja trwa 2 tygodnie, a gdy przy tych samych objawach nie weźmiecie wyzdroiejecie po 3-4 dniach? Jak to jest, że pomimo takich samych objawów lekarstwo, które ma pomóc tylko wydłuża czas trwania choroby, a brak lekarstwa pozwala ją szybko zwalczyć? Otóż większość chorób, na które chorujemy powodują wirusy, na które antybiotyki nie działają, bakterie dla zdrowych, dobrze odrzywionych ludzi nie są groźne, nasze organizmy zwalczaja je praktycznie od razu, bakteriemie zdarzają się każdego dnia, a to przetniemy się w palec robiąc kanapki, a to oparzymy się gotując, a powstały pęcherz się uszkodzi w czasie wykonywania, codziennych czynności, a to skaleczymy sie plewiąc ogródek, a to odcisk sie zedrze na stopie, bakterie są wszęd (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
rola martwych drzew biologia i ochrona przyrody
Kiedy drzewo umiera nie oznacza to końca jego roli w przyrodzie. Samo drzewo umiera, ale jego ciało stanowi schronienie i żerowisko wielu organizmów. Takie próchniejące drzewo zamieszkują jeszcze grzyby mikoryzujące, które łączą je z żywymi grzybami. 95% grzybów mikoryzujących współżyje ze sprochniałymi drzewami. Za murszenie drewna odpowiadają bakterie, śluzowce i grzyby np. próchnilec. Wiele gatunków grzybów i śluzowców zamieszkuje drewno i przyczynia się do rozkładu drzewa. Takie drzewo zamieszkuja owady, skąposzczety, wije, ślimaki saproksyliczne, nicienie, dwuparce, pajęczaki, korniki. e bezkręgowce jedza ptaki owadożerne jak dzięcioły, kowaliki, wróble. W dziuplach zakładają gniazda dziuplaki, pomiędzy korzeniami pełzacze i sóweczki. Takie drzewa zamieszkują też ryjówki i gryzonie: nornice rude, orzesznice, popielice (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
PAŹDZIERNIK 2020 Klub Seniora Łagiewniki
Kolejny miesiąc, działamy mimo dziwnej sytuacji wokół nas. Mieliśmy kolejny dzień ćwiczeń, które prowadziła Ela Hoffmann. W ramach spotkań dzielimy się przepisami na zaprawy, nalewki, wina ora ciekawe pomysły kulinarne. Klub odwiedziła Pracownia Urody, która przeprowadziła przezentację na temat cery i nie tylko... Każdy członek Klubu otrzymał zaproszenie na dwa darmowe dowolne zabiegi w Gabinecie kosmetycznym i fryzjerskim ul.Kazimierza Odnowiciela 16 w Pobiedziskach. Super niespodzianka. Październikowe spotkania to również trening umysłu i spotrzegawczości przy układaniu PUZLI (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Wymazy od stóp do głów Dawacz Uśmiechu Kamila Horczak
Pobieranie wymazów od góry do dołu Dzisiaj poruszę temat pobieranie wymazów Co To Za Badanie?? Wymazy możemy pobierać z bardzo wielu miejsc naszego ciała, może być to gardło, nos, odbyt, rana, miejsce w jakiś sposób zmienione chorobowo. Zazwyczaj jest ono wykonywane za pomocą specjalnych "wymazówek" pałeczki z watką na końcu ze specjalnym pojemnikiem gd (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI NA FARSZ : 0,5 kg kapusty kiszonej 3 -4 garści grzybów leśnych 4-5 cebul sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie smalec do smażenia SKŁADNIKI NA CIASTO : 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 2 kg ziemniaków surowych ok 1 kg mąki żytniej typ 720 1 jajko sól WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Grzyby nie lubią alkoholu ciekawostki o zdrowiu
Znacie na pewno takie powiedzenie , że „wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz”. W błędzie są ci, którzy myślą , że chodzi tu tylko o muchomory i inne trujące . Jedząc smażone czy duszone grzyby jadalne również możemy mieć poważne problemy zdrowotne zwłaszcza gdy grzybowe danie popijemy alkoholem i to obojętnie w jakiej postaci …piwa , wina czy wódki. Grzyby mają taką specyficzną odmianę białka , które ścina się w połączeniu z alkoholem . Stają się one wówczas niestrawne . Taki stan powoduje poważne kłopoty trawienne, ale nie prowadzi do ciężkich powikłań. Te zdarzają się, kiedy zje się czernidłaka pospolitego. czytaj dalej» ______________________________- (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
brutalne zycie Zołza pełna uczuć...zołza niepłodna....
Jako, że wziełam 2 dni wolnego na podreperowanie zdrowia obudziłam się dzis po 10 wyspana jak żadko kiedy, zadowolona choć obolała jakaś. Przeciagnełam się i chwyciłam za tel.........a tam sms od A. przyjaciela który juz 2 dni sie nie odzywał. Napisał, że przeprasza bo sie nie odzywał ale umarła jego mama.........szok. Młoda kobieta, która prowadziła krótką i niesprawiedliwą walke z rakiem.....tak bardzo mi go szkoda ;-( często rozmawialismy o niej, potrafil mnie pocieszac w strachu o tate, a sam męczyl sie i bal o swoja mame....nawet teraz znalazl chwile zeby dac znac......Zawsze tak bardzo współczuje nie zmarłym, ale tym którzy zostaja tu na ziemi. Sama sobie tego nie moge wyobrazić......mam nadzieje, że moi bliscy będą żyli jeszcze bardzo, bardzo długo....... Co do przyjaźni to zastanawiałam sie wielokrotnie czy jest cos takiego jak przyjaźn damsko-meska i doszłam do wniosku, że jest ale musi byc oparta na szczerości i znacznie rózni sie od przyjaz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Gdzie kupić grzyby? Internetowo
Gdzie kupić grzyby? Bardzo dużo osółb nie wie gdzie kupić wysokiej jakości grzyby, a ja od niedawna wiem:) Ostatnio znalazłem taki sklep podczas zakupów w sieci. Chciałem kupić boczniaki ale nie wiedziałem kurde gdzie, no i natknąłem się na pewien fajny sklep z grzybami, a mianowicie grzybowysklep.pl Oferują tam fajne grzyby jak popularne na całym świecie reishi i nie tylko:) Zobacz cały wpis na blogu » |
Podgrzybki w oliwie korzennej z pieczoną papryką Gotowanie jest łatwe !
SKŁADNIKI: 400 g podgrzybków 1 cebula 1 marchew 40 ml oliwy 2 ziarna jałowca 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu czarnego 2 gałązki estragonu 100 ml białego wina 30 ml octu winnego (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Sos grzybowy kulinaria
Składniki: * 6-7 suszonych grzybów * 0,5 szklanki śmietany * sól, pieprz * 2 łyżki masła roślinnego * 2 łyżki mąki Przygotowanie: 1. Grzyby umyć i namoczyć na dzień przed przygotowywaniem sosu w dwu szklankach przegotowanej, letniej wody. 2. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miekkości - około 30 minut. 3. Wyjąć z wywaru i posiekać. 4. Z masła i mąki przygotowac rumiana zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować mieszając. 5. Po zdjęciu z ognia wlać śmietanę i dodać posiekane grzyby. Zobacz cały wpis na blogu » |