Warzywnictwo biologia i ochrona przyrody
obecnie w ogrodach uprawia się głównie wczesne warzywa owocujące sezon, stawia się folie i inspekty, a i tak 300 m2 poletko wymaga więcej pracy niż hektary przy zmechanizowanej i schemizowanej uprawie. Stawia się głównie na drzewka i krzewy owocowe. Przy obecnych cenach warto mieć swoje pomidory, marchew, pietruszkę, dynię, cukinię, skorzonerę, melony, paprykę. Kogo z kim i po kim sadzimy? Brukselkę z dymką, ogórkiem, wczesnym pomidorem. Bober z ziemniakiem. Burak sadzimy po ogórku, kapuście, ziemniaku lub po wczesnym buraku, bo nie lubi kwaśnych gleb ani po wiosennym wapnowaniu. Cebulę po ogórku i ziemniaku. Czosnek po kapustnych, buraku, ziemniaku, ogórku, nigdy po innych cebulowych. Fasola po ziemniaku, kukurydzy, marchwi, buraku. Groch po ziemniaku, marchwi, kukurydzy, słoneczniku. Kalarepa po sałacie, wczesnym ziemniaku. Kapusta po grochu, fasoli, wszystkich zachwaszczających glebę, nie uprawiamy po innych krzyżowych (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kalafior Szczypta Miłości
Sezon w pełni, każdy griluje, ale co jeśli znudziła nam sie tradycyjna kiełbacha?Podsunę wam kilka prostych pomysłów.. Zaczniemy od kalafiora na dwa sposoby.. I KLASYCZNY:Składniki:1 średniej wielkości kalafior,masło,bułka tarta,sól,sreberkoPrzygotowanie:Kalfiora podgotowujemy w osolonej wodzie (od zagotowania około 5 minut) - ma być lekko twardawy.Gdy przestygnie rozdzielamy różyczki, każda kładziemy na kawałek sreberka, ma to kawałek masełka, soli, bulki tartej i .. zawijamy w te sreberka! i na grilla!II NADZIANY:Składniki:1 średniej wielkości kalafior,pół kg mięsa mielonego, 1 jajo, garść bułki tartejokoło pół szklanki zimnej wody, s&oa (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kalafior i szpinak Mama&Kuchnia
Kalafior w szpinakowym jasnym sosie SKŁADNIKI: -Główka kalafiora -pół paczki mrożonego szpinaku -mała śmietana18% -pół pęczka szczypiorku -średni ząbek czosnku -1łyżeczka soku z cytryny -sól i pieprz do smaku -łyżka margaryny Zaczynamy od ugotowania kalafioru, w osolonej wodzie , rozdziabiony na cząstki. Następnie zamrożony szpinak wrzucamy na patelnie, na której uprzednio rozpuszczamy margaryne, dorzucamy czosnek, drobniutko posiekany, pod koniec smażenia wlewamy śmietane, i drobno pokrojony szczypiorek. Na koniec solimy i pieprzymy Proponuje podać z pieczonym filetem z kurczaka , bądż pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. SMACZNEGO!!! Zobacz cały wpis na blogu » |
... "Navigare necesse est, vivere non est necesse", czyli pracujesz na ladzie wypoczywaj na wodzie.
(...) Zobacz cały wpis na blogu » |