Warzywnictwo biologia i ochrona przyrody
obecnie w ogrodach uprawia się głównie wczesne warzywa owocujące sezon, stawia się folie i inspekty, a i tak 300 m2 poletko wymaga więcej pracy niż hektary przy zmechanizowanej i schemizowanej uprawie. Stawia się głównie na drzewka i krzewy owocowe. Przy obecnych cenach warto mieć swoje pomidory, marchew, pietruszkę, dynię, cukinię, skorzonerę, melony, paprykę. Kogo z kim i po kim sadzimy? Brukselkę z dymką, ogórkiem, wczesnym pomidorem. Bober z ziemniakiem. Burak sadzimy po ogórku, kapuście, ziemniaku lub po wczesnym buraku, bo nie lubi kwaśnych gleb ani po wiosennym wapnowaniu. Cebulę po ogórku i ziemniaku. Czosnek po kapustnych, buraku, ziemniaku, ogórku, nigdy po innych cebulowych. Fasola po ziemniaku, kukurydzy, marchwi, buraku. Groch po ziemniaku, marchwi, kukurydzy, słoneczniku. Kalarepa po sałacie, wczesnym ziemniaku. Kapusta po grochu, fasoli, wszystkich zachwaszczających glebę, nie uprawiamy po innych krzyżowych (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
GOŁĄBKI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : główka kapusty 1,5 szklanki ryżu surowego passata pomidorowa 6-8 pieczarek 2-3 cebule sól,pieprz do smaku WYKONANIE W garnku gotujemy 5 szklanek wody. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrząte (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KARTACZE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI NA FARSZ : 0,5 kg kapusty kiszonej 3 -4 garści grzybów leśnych 4-5 cebul sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie smalec do smażenia SKŁADNIKI NA CIASTO : 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 2 kg ziemniaków surowych ok 1 kg mąki żytniej typ 720 1 jajko sól WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZUPA GOŁĄBKOWA BEZ MIĘSA EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1/2 kapusty białej 1 cebula czerwona 2-4 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka przecier pomidorowy 2 szklanki ryżu PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, czosnek granulowany, kurkuma WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KAPUSTA Z GROCHEM Z SZYBKOWARU EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 30 dag grochu 0,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule czerwone 4-5 ziemniaków 2-3 liście laurowe 4-5 ziela angielskie PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, majeranek WYKONANIE   (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KAPUSTA Z PIECZARKAMI BOCZKIEM I MIODEM Smaczne wynalazki ze stronek
KAPUSTA Z PIECZARKAMI BOCZKIEM I MIODEM SKŁADNIKI: 30 dag kapusty kiszonej, 6 średnich pieczarek, 15 dag boczku, 1/2 marchewki, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |