Kiełbasa

Wpisy zawierające słowo kluczowe kiełbasa.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

"Gangsterskie egzekucje" Janusz Szostak Recenzje przeczytanych książek

Postanowienie Noworoczne 36/100 "Gangsterskie Egzekucje" Janusz Szostak              Muszę uczciwie przyznać, że początek zapowiadał się bardzo ciekawie. Sporo nazwisk, ksywek osób związanych z przestępczym światem, a nie jak w np. książkach masy „nie mogę powiedzieć”, „wiem, ale nie powiem”. Jedynie irytowało mnie sporo wzmianek o Rutkowskim. Widać, że między Panami był jakiś konflikt (Był, ponieważ pamiętajcie, że Szostak zmarł). Zdecydowanie za dużo tego Rutkowskiego w tych wszystkich przestępczych sprawach. Jedynie mogę mieć tylko nadzieje, że nie wyda on żadnej książki, a jeśli już taką wydał, to modlę się, żeby (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
"Masa o Bossach Polskiej Mafii" Jarosław Sokołowski, Artur Górski Recenzje przeczytanych książek

Postanowienie Noworoczne 58/100  "Masa o Bossach Polskiej Mafii" Jarosław Sokołowski, Artur Górski   Wstrząsająca opowieść o bezwzględnych bossach polskiej mafii. Kim byli ludzie, którzy rządzili jedną z największych struktur przestępczych w tej części Europy?Pershing, Barabasz, Rympałek - te gangsterskie pseudonimy budził (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kiełbasa potrawy jak u babci

3 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka, szynka - możemy użyć wszystkich elementów po trochu) 1 kg boczku 30 g soli + 30 g soli peklowej 40 g czosnku (wyciśniętego przez praskę) 20 g mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 12 g suszonego majeranku 2 szklanki wody 4 m cienkich jelit wieprzowych Mięso mielemy. Jeśli lubimy drobniejsze, możemy zrobić to przy użyciu końcówki z małymi otworami. Do środka dodajemy wszystkie przyprawy. Lepiej nie zastępować soli peklowej zwykłą. Zawiera ona bowiem dodatek saletry, który zapobiega szybkiemu psuciu się mięsa. Mięso wyrabiamy ręcznie przez 30 minut do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Co jakiś czas dolewamy trochę wody. Jelita wieprzowe sprzedawane w sklepach mięsnych są przechowywane w soli. Przed nabiciem ich mięsem, musimy tę sól wypłukać. W tym celu namaczamy je przez 20 minut w letniej wodzie, po czym d (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pieczona biała kielbasa z cebulą i papryką monia w kuchni

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i papryką to danie nie tylko wielkanocne, choć na Wielkanoc nadaje się idealnie.  Jednak w zwyczajny dzień, w formie obiadu, czy kolacji również zachwyci swoim smakiem i aromatem, nawet tych, którzy za kiełbasą nie przepadają. W zasadzie nie trzeba wiele o niej mówić, zróbcie, a sama się obroni :)   Z podanych składników u (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Leczo z kiełbasą i cukinią Pyszne obiady na codzień

LECZO Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ   Sładniki: - ok 60dkg kiełbasy śląskiej lub innej podwędzanej - 1 duża cukinia - 3 papryki czerwone - 1kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów - 10 sztuk pieczarek - 2 średnie cebule - 1 ząbek czosnku - przecier pomidorowy - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku - natka pietruszki (opcjonalnie)   Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 3 lyżkach oleju 2. Zrumienioną kielbasę odsączyć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do dużego garnka. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »