Pierwszy wpis Kulinaria
Witam na moim blogu! Będę tutaj wstawiać artykuły dotyczące gastronomii, pysznych potraw oraz gotowania. Zapraszam do czytania! Zobacz cały wpis na blogu » |
Nowoczesna kultura pichcenia mocno różni się od tego, co górowało w globie kulinarnym jeszcze kilkanaście lat temu. Eventy kulinarne
Każdy rejon świata charakteryzuje się niezmiernie reprezentatywną kulturą a w ramach jakiejkolwiek kultury, jednym z fundamentalnych atrybutów pozwalających odróżniać konkretne grupy od siebie, jest kultura kucharska. Przez dużo lat twierdzono, dosyć należycie, że różnice pomiędzy wymogami klimatycznymi oraz geologicznymi przekładają się jawnie na to, co ludzie są w stanie oraz powinni jeść. Dieta śródziemnomorska nie może więc być na szeroką skalę wykorzystywana choćby w krajach dalekiej północy. Nie dlatego, że sklepy nie są w stanie importować takich ilości towarów z Włoch lub Tunezji, ale w następstwie tego, że przyzwyczajenia żywieniowe systemów z Północy, ze względu na liczne różnice geograficzne - są kompletnie inne, co pokazuje termin organizacja eventów kulinarnych. Nie oznacza to niemniej jednak, że sporadycznie nie trzeba próbować dań całkowicie obcych sobie regionów (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Współczesna kultura kucharzenia trwale różni się od tego, co przeważało w świecie jeszcze kilkanaście lat temu. Eventy kulinarne
Każdy region świata cechuje się bardzo specyficzną kulturą a w ramach jakiejkolwiek kultury, jednym z bazowych aspektów pozwalających odróżniać rzeczowe grupy od siebie, jest kultura kucharska. Przez wiele lat twierdzono, dość słusznie, że różnice pomiędzy wymogami klimatycznymi i geologicznymi przekładają się jawnie na to, co ludzie mogą i muszą jeść. Dieta śródziemnomorska nie może w następstwie tego być na obszerną skalę wykorzystywana choćby w krajach dalekiej północy. Nie właśnie dlatego, że punkty sprzedaży nie są w stanie sprowadzać takich ilości produktów z Włoch lub Tunezji, ale właśnie dlatego, że przyzwyczajenia żywieniowe organizmów z Północy, ze względu na mnogie różnice geograficzne - są kompletnie inne, co uwidocznia termin warsztaty kulinarne małopolska. Nie oznacza to jednakże, że okazjonalnie nie należy próbować dań absolutnie obcych sobie rejonów - wręcz przeciwnie, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Współczesna kultura pichcenia silnie różni się od tego, co górowało w świecie jeszcze kilkanaście lat temu. Livecooking małopolska
Każdy region świata cechuje się nadzwyczaj specyficzną kulturą a w ramach każdej kultury, jednym z fundamentalnych aspektów zezwalających odróżniać praktyczne grupy od siebie, jest kultura kulinarna. Przez dużo lat uważano, dość słusznie, że różnice między warunkami klimatycznymi i geologicznymi przekładają się dosadnie na to, co ludzie są w stanie i powinni jeść. Dieta śródziemnomorska nie może więc być na szeroką skalę stosowana chociażby w krajach dalekiej północy. Nie wskutek tego, że sklepy nie są w stanie importować takich ilości towarów z Włoch czy Tunezji, ale skutkiem tego, że przyzwyczajenia żywieniowe systemów z Północy, ze względu na liczne różnice geograficzne - są absolutnie inne, co pokazuje termin pokazy gotowania. Nie świadczy to jednakże, że okazjonalnie nie należy próbować dań absolutnie obcych sobie regionów - wyraźnie na odwrót, jest to jedna ze skuteczniej (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kuchnia fusion Poszukiwacz wiedzy
Kuchnia fusion jest to umiejętność łączenia różnych etnicznie smaków, technik gotowania, przypraw, surowców i sposobów podawania. Nurt ten rozwija się już od wielu lat, ale obecnie w Polsce wydaje się być bardziej popularny. Szeroki dostęp do produktów z wielu regionów świata, wysyp etnicznych restauracji oraz dostęp do wielu ciekawych przepisów, chociażby za pośrednictwem internetu, sprzyja rozpowszechnianiu się kuchni fusion. Wielu z nas skłonnych jest eksperymentować i łączyć smaki, składniki pozornie do siebie nie pasujące w jednej interesującej, oryginalnej potrawie. Najczęściej inspirujemy się Kuchnią Dalekiego Wschodu i łączymy ją z rodzimą europejską. Nurt kuchni fusion otwiera przed nami niezliczone możl (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Przełom
Kilkanaście tygodni minęło od kiedy wpadliśmy z Kubą na pomysł budowy portalu kulinarnego. Nasz pomysł wyewoluował z programu kulinarnego w portal kulinarny, a później ewoluowało już wszystko. Zaczęło się od gorączkowego poszukiwania nazwy. Kto by pomyślał, że wszyscy pozajmowali już co bardziej chwytliwe domeny? Podłość ludzka nie zna granic. Jednak udało nam się znaleźć nazwę "kulinarne inspiracje". Myśleliśmy, że to dobra nazwa, ba wyborna. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |