Wpisy zawierające słowo kluczowe kwasy tłuszczowe.
Trawienie komórkowe tłuszczy biologia i ochrona przyrody
Było o węglowodanach, było o aminokwasach, to teraz o tłuszczach. Tłuscze sa jednym z 5 ważnych składników pokarmowych obok węglowodanów, aminokwasów, witamin i biogenów, które musimy dostarczać zzewnątrz. Są niezbędne, dlatego, że wraz z nimi wchłaniają się witaiminy w nich rozpuszczalne jak A, D, E i K oraz pierwiastki Ca i P, które wchłaniają się przy udziale witaminy D. Nawet witamina D ze skóry potrzebuje tłuszczy, żeby wchlonąć się z wapniem i fosforem z jelit do krwi. Tłuszcze to estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Ich emulgacja zachodzi w dwunastnicy przy pomocy żółci, emulacja to rozbicie kropli tłuszczu na mniejsze kropelki by zwiększych powierzchnię trawienia. najmniejsze mogą przenikać do limfy, reszta idzie dalej. W jelicie czczym jest właściwe trawienie przy pomocy lipaz, które rozbijają tluszcze (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Cholesterol i kwasy tłuszczowe Zdrowy tryb życia
Tłuszcze są nam niezbędne do życia, choć ich nadmierna ilość może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Są one jednak wyjątkowo wydajnym źródłem energii, którą organizm może wykorzystać do podtrzymywania wszystkich podstawowych funkcji życiowych. Tłuszcze odgrywają tak ważną rolę jeszcze z innego powodu. Dzięki nim dochodzi do takich procesów, jak wzrost oraz regeneracja komórek. Są też tłuszcze bardzo ważne ze względu na możliwość przyswajania niektórych witamin, w szczególności witamin A, D, E oraz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |