Wpisy zawierające słowo kluczowe liaza fenyloalaninowa.
hormeza UVC biologia i ochrona przyrody
Wpis dedykuję osobom, które boją się dziury ozonowej, albowiem UVC nie dociera do Ziemi, chociaż zwykłe UVA i UVB w tej materii działaja w podobnym stopniu. Chodzi o to, że zbadano zawartość substancji odżywczych w owocach i warzywach po ekspozycji na promienie UVC, użyto lamp kwarcowych w szklarni. Niedojrzałe pomidory podzielono na dwie grupy, obie przetrzymywano w temperaturze 13 st. C i w wilgotność 95% z tą różnicą, że jedna z grup została poddana promieniom UVC. Potem przeniesiono je do pomieszczenia z temp. 23 st, by mogły dojrzeć i zbadano zawartośc przeciwutleniaczy w ich miąższu. Okazało się, że poddano promieniom UVC pomidory miały znacznie więcej witaminy C i polifenoli od pomidorów, które nie miały kontaktu z UVC. Witaminy C ludzie nie wytwarzają, a jest nam potrzebna do przyswajania żelaza i wytwarzania hemoglobiny, witamina C wzmacnia odporność i bierze udział w krzepnięciu k (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczaĂ Ci coraz lepsze usÄšÂugi. By mÄĹc to robiĂ prosimy, abyĚ wyraziĚ zgodĂ na dopasowanie treÄšÂci marketingowych do Twoich zachowaĚ w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam czĂÂÄšÂciowo finansowaĂ rozwÄĹj ÄšÂwiadczonych usÄšÂug.
PamiĂÂtaj, Ěźe dbamy o TwojĂ prywatnoÄšÂĂÂ. Nie zwiĂÂkszamy zakresu naszych uprawnieĚ bez Twojej zgody. Zadbamy rÄĹwnieĚź o bezpieczeÄšÂstwo Twoich danych. WyraĚźonĂ zgodĂ moĚźesz cofnĂ Ă w kaĚźdej chwili.