Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim Kuchnia własnoręcznie robiona
Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim. Składniki: - 150 g łososia - pęczek koperku świerzego -2 plasterki cytryny - 3 średnie ziemniaki - 5 zielonych szparagów - szczypta soli i pieprzu 1. Łososia obsypujemy solą i pieprzem posypujemy siekanym koperkiem i na to kładziemy dwa plastry cytryny. 2. Ziemniaki obieramy kroimy w kostke gotujemy do miętkości, na garnku z gotującymi sie ziemniakami stawiamy sitko i do niego wkładamy przygotowanego łososia. 3. łososia na parze gotujemy okolo 20 -25 minut. Sos holenderski: - 1 żółtko - 50 g masła (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Łosoś pieczony w syropie klonowym Żyj zdrowo
Składniki 4 porcje 750 g filetów łososia 5 łyżek syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego (zwykłego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub słodkiej 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek) Przygotowanie Odkroić skórkę z filetów, podzielić na mniejsze porcje, opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Wymieszać i zostawić na minimum godzinę, ale lepiej na dłużej. W międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić rybę. W międzyczasie (...) Zobacz cały wpis na blogu » |