KOKOSOWY BISZKOPT EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 10 jajek 10 łyżek mąki kokosowej eko 1 łyżka proszku do pieczenia eko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego eko troszkę kaszy manny (orkiszowa eko) WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180° Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodajemy miód i olej kokosowy. Po ubiciu piany odkładamy mikser i dodajemy łyżką resztę składników. Mieszamy do uzyskania jako takiej jednolitej masy (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Jaglano-kokosowe naleśniki nalesnikizuzi
Jaglano-kokosowe naleśniki. W tym przepisie również wykorzystałam mąkę jaglaną, ale dodałam do niej również kokosową. Mąka kokosowa jest najmniej kaloryczną mąką dostępna na rynku! Polecana alergikom, osobom z celiakią oraz nietolerancją glutenu. Składniki: 120 g mąki jaglanej 20-30 g mąki kokosowej 300 ml mleka 2 jajka 50 ml wody (najlepiej gazowanej) Szczypta soli Szczypta ksylitolu Łyżeczka oleju kokosowego Przepis: Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dodajemy wody, a jeśli zbyt rzadkie – mąki jaglanej. Smażymy na patelni jak normalne naleśniki. Można podawać z owocami, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Zobacz cały wpis na blogu » |