Miód leczy rany biologia i ochrona przyrody
Nie tylko cukier, ale i miód goi rany, wystarczy posmarować nim ranę i założyć jałowy opatrunek. Miód stanowi barierę pomiędzy raną a środowiskiem zewnętrznym, odgradza bakterie, wirusy, zarodniki grzybów, pierwotniaki i toksyny. Miód działa też inaczej, bakterie zamiast atakować zniszczone komórki atakują cukry i inne składniki miodu nie wykazując zainteresowania komórkami i ich składowymi. Miód odbiera ranie nadmiar płynu surowiczego, osusza ją, zmienia środowisko na takie, które jest mniej przyjazne bakteriom i grzybom, zawarte w miodzie enzymy i naturalne antybiotyki, które w przyrodzie mają chronić ul niszczą bakterie atakujące ranę. Miód ma enzym oksydazę glukozy, która generuje reakcję wydzielającą nadtlenek wodoru, który jest obecny w wodzie utlenionej i uszkadza białka obecne na powierzchni bakterii, wirusów i grzybów, wirusy tracą zdolność wnikania do kom&o (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Fale radiowe a pszczoły biologia i ochrona przyrody
Niezależny badacz z Brent w Szwajcarii, Daniel Favre przeprowadził badania pokazujące negatywny wpływ fal radiowych na zachowanie pszczół. Naukowiec zauważył spadek populacji pszczół na świecie, oprócz czynników takich jak środki ochrony roślin, choroby wirusowe i pasożytnicze, monokultury, GMO i ostre zimy jest jeszcze jeden negatywny czynnik, telefonia komórkowa. Pszczoły latają na duże odległości od ula, pod wpływem fal radiowych i sztucznych pól magnetycznych nie mogą znaleźć drogi powrotnej. Zauważono, że obecność telefonu w ulu powoduje zaniepokojenie pszczół, które przy obecności telefonu panikują. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
SERNIK Z KASZĄ MANNĄ EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI NA JEDNĄ KEKSÓEKĘ : 4 jajka 40-50 dag sera białego 3-4 łyżki miodu 6 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko lub sody 10 łyżek śmietany 30%( ze wsi ) Olej kokosowy+kasza manna do wysmarowania foremki opcjonalnie garść rodzynek lub 2 łyżki karobu WYKONANIE   (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
FRUŻELINA Z WIŚNI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI: 0,5 kg wiśni (bez pestek) 1 szklanka wody 1 płaska łyżeczka kwasu askorbinianowego ( sok z połówki cytryny ) 3-4 łyżki miodu 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Wiśnie myjemy ,drylujemy i wkładamy do garnka. Miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków i zalewamy wodą. Dodajemy miód i gotujemy ok.30 minut. Dodajemy kwas lub sok (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ EKO KUCHNIA VIOLI
SKLADNIKI : 20 dag kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody 1/2 czekolady gorzkiej 2 łyżki miodu WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
RAFAELLO BEZ PIECZENIA EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 szklanka suchego ryżu 1 szklanka mleczka kokosowego (własne) 20 dag wiórków kokosowych 3 łyżki miodu olej do wysmarowania foremki kruche ciasteczka do wyłożenia na dno Opcjonalnie 2 banany i 1 szklanka owoców (truskawki, mango, borówki, maliny) WYKONANIE Ryż g (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
SOK Z PĘDÓW SOSNY EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : Pędy sosny ok. 0,5 kg 0,5 l miodu 1 łyżeczka witaminy C w proszku (sok z dwóch cytryn) WYKONANIE Pędy sosny myjemy, łamiemy na pół i wkładamy do garczka. Zalewamy ok. dwoma litrami wody i gotujemy pod przykryciem godzinę. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
POŻYWNE I ZDROWE CIASTECZKA EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 2 szklanki płatków owsianych 1 szkłanka płatków żytnich garść słonecznika garść dyni szklanka sezamu 2 łyżki miodu garść żurawiny WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
MUSZTARDA DOMOWA Z MIODEM EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 5 łyżek gorczycy 5 łyżek octu jabłkowgo (własny) 2 łyżki miodu pół szklanki wody szczypta soli WYKONANIE Gorczycę zalać wodą z dodatkiem octu jabłkowego i odstawić na mniej więcej 24 godziny. Po tym czasie gorczycę odcedzić, dodać miód oraz sól i zblendować. Przełożyć do szklanego słoiczka i włożyć do lodówki. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
CIASTO CZEKOLADOWE EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 10 jajek 4 czekolady gorzkie 3-4 łyżki miodu jasnego garść żurawiny Polewa : Śmietana 33% 1 czekolada gorzka 1 łyżka miodu (opcjonalnie ) WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Racuszki Twarogowe Mam nadzieję, że schudnę
Racuszki Twarogowe (nie mam zdjęcia, ale obiecuję, że gdy następnym razem je zrobię to zaktualizuje ten post) - 250g twarogu - 1 jajko - łyżeczka miodu - kropla aromatu waniliowego - szczypta sody czyszczonej - 1/4 szklanki mąki żytniej - 50 ml mleka - jogurt naturalny - dżem (w moim przypadku morelowy) Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, miód, mleko, sodę, mąkę i kroplę aromatu. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowj bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią. Po nałożeniu na talerz na placuszka rzucić łyżkę jogurtu i łyżkę dżemu. Myślę, że równie dobre było by z świeżymi owocami :) Inspirację na danie zaczerpnęłam z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z NaturHouse (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Wizyta w pasiece - 17 lipiec 2014 Moja pierwsza pasieka
Dziś najprzyjemniejszy chyba dzień dla pszczelarza MIODOBRANIE: • Ul 14 - 3 nadstawki jedna niepełna i nie zasklepiona • Ul 9 - 2 nadstawki (trzecia dopiero w 10%) i jedna ramka Na oko ponad 3 l miodu - wielokwiatowy, dominujące: • troje (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Powitanie Moja pierwsza pasieka
Witam wszystkich serdecznie na moim blogu - pasieka.blogi.pl Właśnie zacząłem przygodę z pszczołami, blog ten ma być relacją z kolejnych wizyt w pasiece i ciekawostek na temat pszczół. Pasieka znajduje się w okolicach Mińska Mazowieckiego. Pasieka należy do mojego wujka - doświadczonego pszczelarza, liczy 9 uli - z czego dwa przeszły pod moją opiekę. Są to ule wielkoposkie leżaki oraz trzy ule warszawskie. Pasiekę odwiedzam zazwyczaj w soboty z racji na odległość od miejsca stałego zamieszkania. Zapraszam do śledzenie bloga i komentarzy! . Zobacz cały wpis na blogu » |
Wizyta w pasiece - 28 czerwiec 2014 Moja pierwsza pasieka
To pierwszy opis mojej wizyty w pasiece. Poniżej wymieniam wykonane czynności, z krótkim opisem informacji które uważam za istotne przy jej wykonaniu. Drutowanie ramki - na 4 nie 3 druty - dzięki czemu nie spada pełen plaster jak jest gorąco w lecie. Skrajne druty 2.5 cm od brzegu. Ramka wielkopolska Robienie ramek (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie Gotowanie jest łatwe !
Składniki: pierś z kaczki ze skórą - 2 szt. miód prawdziwy - 0,5 szklanki musztarda sarepska lub delikatesowa - 2-3 łyżki sos sojowy ciemny - 5 łyżek tymianek - 2 łyżki czosnek - 3 ząbki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Piersi z kaczki podzielić na połówki, umyć i osuszyć rę (...) Zobacz cały wpis na blogu » |