Literatura Haken W Obłokach Trzeźwości
Zjadanie zwierząt - Jonathan Safran Foer Często bezrefleksyjnie sięgamy po mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie zastanawiamy się skąd pochodzą i jaką drogę przeszły, zanim trafiły do naszych żołądków. Foer czarno na białym przedstawia nam cały proces - bez eufemizmów i upiększania. Chów przemysłowy ma swoje zalążki w latach 20 XX wieku. Na jednej fermie drobiu hoduje się kilkadziesiąt tysięcy kurczaków (brojlerów, niosków*). Ptaki są poupychane w hangarach lub klatkach, jeden na drugim, mając do dyspozycji tyle, ile powierzchni ma kartka A4, pozbawione światła dziennego i świeżego powietrza, jakiejkolwiek swobody. Manipuluje się ich zegarem biologicznym, (np. zostawia światło na 20 godzin i gasi na 4, bo tyle wystarczy, żeby przeżyły) - to wszystko po to, aby zopt (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kiełbasa Obsuszana Wędliny z Lutobroku
(...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Szynka Suszona Kurpiowska Wędliny z Lutobroku
(...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Polędwiczka Kurpiowska Wędzona Podsuszana Wędliny z Lutobroku
http://www.wedlinylutobrok.pl (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczeń śródziemnomorska (faszerowana serem) kulinaria
Czas pzygotowania: 1,5 godziny Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego * 1 cebula * 100 g pieczarek * 2 łyżki masła * 1/2 czerwonej papryki * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 2 jajka * 1 bułka * 130 g sera feta * 20 oliwek bez pestek * 2-3 łyżki oleju * 1 łyżeczka soli * przyprawy: czosnek granulowany, tymianek Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. 2. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. 3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej (...) Zobacz cały wpis na blogu » |