Jak pomóc jeżom biologia i ochrona przyrody
Jeże to nocne ssaki owadożerne, które są zagrożone. W Polsce jest Jeż europejski Erinaceus europaeus szare ciałko na grzbiecie pokryte kolcami, czarne plamki na oczkach, kiedy jeż jest spokojny kolce leżą gładko, kiedy się zdenerwuje stawia je na sztorc, je chrząszcze, gąsienice, d (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Lody jako wartościowy posiłek biologia i ochrona przyrody
Większość z nas lubi lody, niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z ich wartości odżywczych. Sorbety jako zamrożone owocowe pulby, przeciery lub soki-jeśli są naturalne wyciskane mają te same witaminy i biogeny oraz cukry, przeciwutleniacze, olejki eteryczne co owoce czy warzywa (dynia, marchew), z których są zrobione.Lody smietankowe zrobione z żółtek jaj, śmietanki kremówki, cukru i owoców również maja wiele do zaoferowania. Cukry proste to źródło łatwo dostępnej energii dla wszystkich naszych komórek, w żółtk (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ciasto śmietankowo - arbuzowe przepisy - Milki
Biszkopty - 1 paczka małamleko - 1 litr (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Opadają ręce, szczęka i biust… Przemyślenia UtytejSliffki
O kilku lat pomieszkuje sobie w Wielkiej Brytanii, kraju herbatą z mlekiem płynącym. Anglia jest specyficznym krajem z masą dziwnych, i specyficzny (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kotki karmienienie'k
bardzol lubiie kotki.lubie patrzec jak jedza. kotv to moje hobii. lubię patrzec jak sie bawią.moje koty są bardzo wesołe i mądre. kotv to pożyteczne zwierzęta. Zobacz cały wpis na blogu » |
SER ŻÓŁTY " NINY :) " EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 l. mleka swojskiego 1 kg. sera białego swojskiego 15-20 dag masła (własne) 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki octu jabłkowego (własny) 1 łyżeczka sody 1płaska łyżka kurkumy PRZYPRAWY : opcjonalnie czarnuszka lub czosnek granulowany lub kolędra mielona WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Mleko a zaćma. ciekawostki o zdrowiu
Słyszeliście różnego rodzaju opinie na temat mleka ? Jesteśmy ssakami, o tym zapewne każdy wie, o tym, że naszym pierwszym pokarmem jest mleko matki też wiemy. Ludzie , tak samo jak i inne ssaki, po odstawieniu mleka matki nie potrzebują już do życia mleka innego ssaka. Napiszę Państwu dzisiaj o zaćmie, chorobie oczu. Zaćma polega na zmętnieniu soczewki lub jej torebki. Gdy to się stanie, człowiek stopniowo traci wzrok. Pewnie zadajecie sobie w tej chwili pytanie jak to się dzieje, że mleko może uruchomić rozwój zaćmy, chorobę oczu? Co ma mleko wspólnego z okiem? czytaj dalej» Zobacz cały wpis na blogu » |
Racuchy z bananami Mam nadzieję, że schudnę
Racuchy z bananami - szklanka mleka - 2 jajka rozmiar M - 3/4 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 2,5 banana (miałam 2 banany, ale jeden z nich był dłuższy o połowę tego pierwszego) - 1 opakowanie cukry waniliowego - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - cukier puder do posypania - olej do smażenia Wszystkie składniki(oprócz banana) połącz w misce i miksuj mikserem. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do pozostałych składników, miksuj do połączenia się składników. Jeśli (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Racuszki Twarogowe Mam nadzieję, że schudnę
Racuszki Twarogowe (nie mam zdjęcia, ale obiecuję, że gdy następnym razem je zrobię to zaktualizuje ten post) - 250g twarogu - 1 jajko - łyżeczka miodu - kropla aromatu waniliowego - szczypta sody czyszczonej - 1/4 szklanki mąki żytniej - 50 ml mleka - jogurt naturalny - dżem (w moim przypadku morelowy) Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, miód, mleko, sodę, mąkę i kroplę aromatu. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowj bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią. Po nałożeniu na talerz na placuszka rzucić łyżkę jogurtu i łyżkę dżemu. Myślę, że równie dobre było by z świeżymi owocami :) Inspirację na danie zaczerpnęłam z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z NaturHouse (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
MLEKO "Przestań marzyć, zacznij działać"
MLEKO JEST NAJWAŻNIEJSZYM ŹRÓDŁEM WAPNIA W DIECIE Mleko jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także bogatym źródłem witamin głównie z grupy B, a zwłaszcza witaminy B2 oraz witamin A i D3. Jednak przede wszystkim mleko jest bardzo ważnym źródłem wapnia. Dwie duże szklanki spożywane codziennie zapewniają prawie wystarczającą ilość wysokowartościowego białka i witaminy B2. Zaleca się spożywanie mleka chudego. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące powinni spożywać, co najmniej 4 szklanki mleka dziennie. Mleko może być zastępowane jogurtem bądź kefirem, a częściowo także serami. Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem w codziennej diecie. Mleko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które są nam potrzebne do (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
MLEKO "Przestań marzyć, zacznij działać"
MLEKO JEST NAJWAŻNIEJSZYM ŹRÓDŁEM WAPNIA W DIECIE Mleko jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także bogatym źródłem witamin głównie z grupy B, a zwłaszcza witaminy B2 oraz witamin A i D3. Jednak przede wszystkim mleko jest bardzo ważnym źródłem wapnia. Dwie duże szklanki spożywane codziennie zapewniają prawie wystarczającą ilość wysokowartościowego białka i witaminy B2. Zaleca się spożywanie mleka chudego. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące powinni spożywać, co najmniej 4 szklanki mleka dziennie. Mleko może być zastępowane jogurtem bądź kefirem, a częściowo także serami. Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem w codziennej diecie. Mleko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które są nam potrzebne do (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
aż aż Fanaberka bloguje
- Pani teraz pracuje z moją wnuczką Kasią - woła za mną Nieznajoma Staruszka. Siedzi w fotelu pod rozgrzaną ścianą i wystawia na słońce chudą jak patyk, fioletową nogę.- Liż, liż paniusię, dobra sunia - mówi czule do psa i jeszcze niżej zsuwa skarpetkę. I nagle zaczyna opowiadać, że w Rosji piekło się chleb tak jak u nas, na liściach. A potem do nagrzanego pieca wstawiało się mleko w kamionkowym garnku. Musiało być tłuste, najlepiej z dodatkiem masła i śmietany. Następnego dnia rano było jeszcze ciepłe, gęste, lekko brązowe i „takie że aż aż". Zobacz cały wpis na blogu » |