Ekologiczny ogródek biologia i ochrona przyrody
Jeśli chcemy mieć warzywa i owoce wolne od chemii rolnej musimy sami założyć ogródek warzywny. W tym roku jeszcze można posadzić sadzonki i zasiać nasiona, jesień natomiast to doskonały czas na sadzenie drzewek i krzewów owocowych. W naszym klimacie można uprawiać truskawki, maliny, jeżyny, agrest, porzeczki, śliwy, jabłonie, wiśnie, grusze, czereśnie, poziomki, jagody, ostrężyny, aronię, w cieplejszych miejscach morele, brzoskwinie, nektarynki, z warzyw można posadzić lub posiać pomidory, kapustę, paprykę, sałatę, ziemniaki, cebulę, czosnek, szczypiorek, pory, groch, fasolę, groszek siewny, bób, brukselkę, brokuły, kalafiory, kukurydzę, marchew, pietruszkę, selery, buraki, rzodkiewke, rzepę, kalarepę, koper, rzodkiew, sałatę, ogórki, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
mrożonki 2 nowy
Znowu niewyspany :( Do pracy na 9:00. Na mrożonkach. Rano się zdenerwowałem bo rozwaliła mi się paleta z mrożonkami. Potem sporo ludzi. Czas leciał całkiem szybko. Pomogłem chłopakom z cytryną. Wyszedłem po 20:00. Zakupy: banany ponad 2kgx5,60zł. W domu przed 21:00. Siedzę na kompie. Na GG gadam z Piotrem. Spać po 23:00 Zobacz cały wpis na blogu » |
mrożonki nowy
Wstałem ok. 7:30. Na dworze w miarę ładnie. Do pracy na 9:00. Jestem na mrożonkach cały dzień. Pierwsze godziny zleciały szybko, ale potem ciągnęło się. Cały czas ktoś przychodzi. Troszkę pomogłem chłopakom na dziale. Nie było źle :) Koniec przed 21:00 bo wyszedłem chwilę wcześniej na zakupy:liczi 0,25kg x 1,73, soki 2x2,79. W domu ok. 21:45. Zjadłem, posiedziałem trochę na necie. Spać po 23:00 Zobacz cały wpis na blogu » |
Mrożenie warzyw Warzywa
Mrożenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności wraz z zachowaniem ich cennych właściwości odżywczych i walorów smakowych. Przed przystąpieniem do mrożenia warto pamiętać o 3 zasadach: warzywa przed zamrożeniem zblanszuj, czyli zanurz we wrzątku, a potem ostudź. Dzięki temu zniszczysz bakterie i będziesz mogła przez kilka miesięcy spokojnie przechowywać warzywa w swojej zamrażalce. zamrażaj w jak najniższej temperaturze, gdyż wtedy proces zamrażania trwa krócej, a kryształki lodu, które wytwarzają się wewnątrz warzyw są małe. Szybciej je więc rozmrozisz i nie stracisz cennych witamin z warzyw. nigdy nie rozmrażaj warzyw w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy bakterie zaczynają się szybko namnażać. Nigdy też nie zamrażaj ich ponownie. Najlepiej jes (...) Zobacz cały wpis na blogu » |