Długowieczność na Kaukazie biologia i ochrona przyrody
Pisałam o Niebieskich Strefach o p najdłużej żyjących przedwojennych pokoleniach, dziś napiszę o góralach z Kaukazu, gdzie jest najwięcej 100-laktów. Co takiego robią mieszkańcy Kaukazu, że żyją tak długo? Jedzą to co wyhodują, zbiorą ze stanu naturalnego, uprawiają, ich pokarm jest ekologiczny, prosty, pozbawiony chemii. Ich dieta to kozi nabiał-mleko, sery, kefiry, jogurty, warzywa, owoce, kasze, pieczywo, nasiona, owoce, wino. Co prawda jedzą mięso i piją wino, ale nie jedzą czipsów, napojów gazowanych, słodzików. Najważniejsze jest to, że ludzie jedzą to co jest dostępne bez zbędnych dodatków, nie kierują się modami na eliminowanie ważnych składników odżywczych jak skrobia i produkty mączne, cukier, mleko, tylko jedzą wszystko z umiarem. Jednak ludzie tam jedzą niewielkie ilości jedzenia. Mieszkańcy Kaukazu piją wodę mineralną, namineralizowaną dzięki aktywności wulkanicznej, któa uzupełnia poziom biogenów. G&oa (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Stront i cez biologia i ochrona przyrody
Tym razem skutki Czarnobyla i Fukuszimy, wiemy, że podczas takich katastrof ulatniają sie do atmosfery i wody radioizotopy m. in. jod, stront, cez, które zostają wbudowane w struktury tkanek i rozpadając sie emituja groźne promieniowanie.Jod głównie odkłada sie w tarczycy, gdzie konkuruje z niezbędnym nam jodem I 53. Radiojod powoduje nowotwory tarczycy, zostaje wbudowany w hormony tarczycy i krązy po z nimi we krwi napromieniowując inne narządy. Jako ochronę podaje sie jodek potasu KI, z którego jod I53 wypycha radiojod z tarczycy.Stront, głównie stront 90, ale są inne niestabilne izotopy natomiast odkłada sie w kościach, powodując nowotwory kości i szpiku (...) Zobacz cały wpis na blogu » |