Ostrygi zapiekane kulinaria
Ilość porcji: 2 Składniki: * 12 ostryg * biały pieprz - świeżo zmielony * 2 łyżki drobno tartej bułki * 4 łyżki sera gruyere * 1 łyżka masła * 1 kg grubej soli * 1 cytryna Przygotowanie: 1. Otworzyć ostrygi. Wyjąć delikatnie mięso i odsączyc na sitku. Głębsze miseczki muszli umyć starannie i osuszyć. 2. Muszle ułozyc w naczyniu do zapiekania, wysypanym dość grubą warstwą soli. Na dno każdej muszli wsypać szczyptę tartej bułki. Na to wrzucić odrobinę startego pieprzu. W każdej muszli położyć delikatnie jedną ostrygę. 3. Wierz osypać start (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kokosowe krewetki kulinaria
Składniki: * 1 kostka - rosół z kury z pietruszką i lubczykiem * 1 puszka mleczka kokosowego * 40 dkg dużych krewetek * 10 dkg pieczarek * 1 pomidor * seler naciowy * 1/4 cytryny * 3 ząbki czosnku * łyżka oleju * łyżeczka tabasco * szczypta curry oraz imbiru * świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i pokrojone krewetki, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i selera naciowego. Dusić około 5 minut. 2. Dodaj pomidora pokrojonego w kostkę (bez skórki), kostkę bulionową, mleczko kokosowe i duś kilka min (...) Zobacz cały wpis na blogu » |