Tłusty Czwartek Ewa Avatari -WRÓŻKA - TERAPEUTA USTAWIEŃ SYSTEMOWYCH
❗️❗️❗️ TŁUSTY CZWARTEK ❗️❗️❗️ Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek? 🍩 Kiedy myślimy o Tłustym Czwartku, od razu przed oczami pojawiają się góry pączków i faworków. Ale skąd wzięła się ta tradycja? Jej korzenie sięgają znacznie głębiej, niż mogłoby się wydawać – aż do czasów pogańskich obrzędów! 🔮 Dawne wierzenia i tłuste ucztyW czasach przedchrześcijańskich świętowano odejście zimy i nadejście wiosny poprzez huczne biesiady. Jadło się tłuste, sycące potrawy, by zapewnić sobie dostatek i pomyślność w nowym cyklu natury. Pączki wcale nie były wtedy słodkie – nadziewano je słoniną, boczkiem i zapijano mocnym trunkiem! Wierzono, że tłuste jedzenie odpędza złe moce i przynosi siłę na cały rok. 📜 Pączki w tradycji chrześcijańskiejZ biegiem wieków zwyczaj ten przeniknął do trady (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
oznaki wiosny, idzie ku dobremu biologia i ochrona przyrody
W weekend były 2 kępki przebiśniegów, a dzisiaj było 5 Jeszcze jest bardzo zimno, ptaki stołują się na rozsypanych ziarnach i rozłupanych orzechach, przylatują sójki, raniuszki, sikorki, wróble, kosy, które wchodzą pod dom po jedzenie, bażanty wyjadają ziarnka z jabłek, których ludzie nie zebrali, a które opadły. Przed pogorszeniem pogody podchodzą pod sam dom i śpią na gałęziach drzewek owocowych. Dzięcioły żerują na gałęziach. Sroki żerują na odpadkach. Z krzaków widać rogi daniela. Wiewiórka podbiera orzechy. Lis biega po działce sąsiada szukając żeru. Sarny przebiegają przez pola za domami. Orzech (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Domowe pączki Mała kuchnia - TORTY
SKŁADNIKI: - 600 gr mąki pszennej - 250 ml mleka - 80 gr roztopionego i przestudzonego masła - 4 żółtka - 40 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli - 1 i 1/2 łyżka spirytusu WYKONANIE: 1. Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki oraz 50 ml letniego mleka. 2. Kiedy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę składników wymienionych powyżej. 3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 4. Następnie na kuchennym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. 5. Wycinamy otworem szklanki równe krążki. Do każdego krążka dodajemy trochę marmolady i kulamy pączki. 6. Gotowe wkładamy na rozgrzany olej i czekamy aż zarumienią się z jednej i drugiej strony. Z podanych składników otrzymamy ok. 25 pączkó (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
SZYBKIE I PYSZNE MINI PĄCZUSIE :) SZCZĘŚLIWE KLIMATY
SZYBKIE PYSZNE I SPRAWDZONE MINI PĄCZUSIE Postanowiłyśmy, że na naszym blogu nie może zabraknąć przepisów na różnego rodzaju łakocie. Doskonale bowiem wiemy, że słodycze poprawiają nastrój, a nam o to chodzi, aby wpływać pozytywnie na Wasze samopoczucie i Was motywować do czerpania radości z danej chwili, która umila życie Taką chwilą będzie niewątpliwie moment przygotowywania PĄCZUSIÓW a potem ich KONSUMOWANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
pączki dobre Jedzenie
Zobacz cały wpis na blogu » |
Tłuściutki Czwartek FindYourCloth - ubrania, promocje, okazje, znane sklepy
Zobacz cały wpis na blogu » |
Domowe pączki lepsze od sklepowych! Pączki górą!
Nie od dziś wiadomo, że każdy posiłek przygotowany własnoręcznie będzie o wiele lepszy od kupowanego. Nie inaczej jest w przypadku pączków. W większości przypadków kupujemy je w sklepach, bowiem wydaje się nam, że ich samodzielne przygotowywanie jest bardzo trudne i czasochłonne. Warto w takim razie wiedzieć, że domowe pączki mogą być nieporównywanie lepsze od tych sklepowych, zaś samo ich przyrządzenie wcale nie wymaga żadnych wielkich umiejętności. Decydując się na domowe pączki wiemy przede wszystkim, co się w nich znajduje. Pączki produkowane masowo są pełne różnych chemicznych dodatków, kt&oac (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Tłusty czwartek tuż tuż dobrze.zjesc
Pyszne pączki - oponki serowe. Składniki: 1/2kg sera (można użyć twarogu na serniki) 1/2kg mąki 100g cukru 4 żółtka łyżka sody łyżeczka spirytusu(zamiennie wykorzystuje ocet) 250 ml kwaśnej śmietany smalec lub olej do smażenia cukier puder do posypania oponek Mąkę wymieszaną ze sodą przesiewam bezpośrednio na blat. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wyrabiam ciasto. Czasem trzeba podsypywać mąką , gdyż ciasto jest zbyt luźne. Gdy uznasz ,że ciasto jest już ok posyp je mąką i delikatnie rozwałkuj na grubość ok 1,5cm. Do wykrawania krążków używam szklanki i kieliszka(stąd nazwa oponki ;) ). Tak przygotowane pączki smaże na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po odsączeniu na ręcznikach papierowych posypuję cukrem pudrem i gotowe ! Smacznego :) (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.