Papryka

Wpisy zawierające słowo kluczowe papryka.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Warzywnictwo biologia i ochrona przyrody

obecnie w ogrodach uprawia się głównie wczesne warzywa owocujące sezon, stawia się folie i inspekty, a i tak 300 m2 poletko wymaga więcej pracy niż hektary przy zmechanizowanej i schemizowanej uprawie. Stawia się głównie na drzewka i krzewy owocowe. Przy obecnych cenach warto mieć swoje pomidory, marchew, pietruszkę, dynię, cukinię, skorzonerę, melony, paprykę. Kogo z kim i po kim sadzimy? Brukselkę z dymką, ogórkiem, wczesnym pomidorem. Bober z ziemniakiem. Burak sadzimy po ogórku, kapuście, ziemniaku lub po wczesnym buraku, bo nie lubi kwaśnych gleb ani po wiosennym wapnowaniu. Cebulę po ogórku i ziemniaku. Czosnek po kapustnych, buraku, ziemniaku, ogórku, nigdy po innych cebulowych. Fasola po ziemniaku, kukurydzy, marchwi, buraku. Groch po ziemniaku, marchwi, kukurydzy, słoneczniku. Kalarepa po sałacie, wczesnym ziemniaku. Kapusta po grochu, fasoli, wszystkich zachwaszczających glebę, nie uprawiamy po innych krzyżowych (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Co można w kuchni zrobić z ostatków biologia i ochrona przyrody

Dziś opiszę jak z resztek jedzenia można przygotować smaczne potrawy. Nie jestem kucharką, nie wiem ile przypraw trzeba do danej potrawy, mogę opisać co i jak sama robię.Czasem zostaja nam w lodówce niedojedzone resztki warzyw i owoców, są za małe, żeby wykorzystać je do innych potraw, ale tu spiszą sie doskonale. Jesli został kawałek pomidora, kawałek ogóka kiszonego, cebuli, resztka przecieru pomidorowego i żółego sera. moga być przyschnięte, ale nie mogą mieć sladów pleśni. możemy posmarować chleb masłem, położyć na nim resztkę pomidora, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Przepis na letni obiad biologia i ochrona przyrody

Dziś pomysł na wegański obiad z letnich składników.Składniki: cukinia, sałata, pomidory, ogórki, papryka czerwona, zielona, żółta, cebula, zielone oliwki, papryczka chilii, imbir, czosnek, marchew, pietruszka, seler, por, sok z cytryny, miód, truskawki.Na danie główne potrzebujemy 1 dużą marchewkę, 1 dużą cukinię, duży korzeń pietruszki i łodygę selera, 6 dużych pomidorów, cebu (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
warzywa i owoce biologia i ochrona przyrody

Tym razem opowiem o ważnych składnikach diety, niezbędnych by jesienia i zimą zachowac dobre zdrowie. Chodzi o warzywa i owoce, ważne szczególnie teraz gdy jest zimno, wilgotno, mroczno. W dzisiejszych czasach większośc warzyw można dostać w sklepie, więc pora roku już nie ogranicza sztuki kulinarnej. Zróżnicowana dieta owocowo-warzywna zaspakaja zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i biogeny, jest źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, niektóre owoce jak awokado i oliwki, słonecznik zawieraja niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, któych ludzie sami nie produkują. śliwki, banany, morele zawierają cukry proste, któe są podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek ciała. Jedzmy więc p (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
MAKARON PO AZJATYCKU W KREMOWYM SOSIE KOKOSOWYM SZYBKO&SMACZNIE

MAKARON PO AZJATYCKU W KREMOWYM SOSIE KOKOSOWYM   Dzisiaj przepis nieco inny. Dla miłośników kuchni azjatyckiej, entuzjastów kuchni wegetariańskiej. Dla ciekawskich, którzy chcą spróbować czegoś innego. Sceptyków, uważających, że dieta jarska to same sałatki i kotleciki sojowe. Z tego właśnie powodu, zachęcamy was do wypróbowania naszego przepisu i wybrania się w podróż do aromatyc (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pieczona biała kielbasa z cebulą i papryką monia w kuchni

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i papryką to danie nie tylko wielkanocne, choć na Wielkanoc nadaje się idealnie.  Jednak w zwyczajny dzień, w formie obiadu, czy kolacji również zachwyci swoim smakiem i aromatem, nawet tych, którzy za kiełbasą nie przepadają. W zasadzie nie trzeba wiele o niej mówić, zróbcie, a sama się obroni :)   Z podanych składników u (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM EKO KUCHNIA VIOLI

    SKŁADNIKI :  2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko 0,5 kg pieczarek 4-5 papryk 4 cebule czerwone passata pomidorowa 3 ziela ang ,3 liście laurowe sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany    WYKONANIE           (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Leczo z kiełbasą i cukinią Pyszne obiady na codzień

LECZO Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ   Sładniki: - ok 60dkg kiełbasy śląskiej lub innej podwędzanej - 1 duża cukinia - 3 papryki czerwone - 1kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów - 10 sztuk pieczarek - 2 średnie cebule - 1 ząbek czosnku - przecier pomidorowy - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku - natka pietruszki (opcjonalnie)   Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 3 lyżkach oleju 2. Zrumienioną kielbasę odsączyć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do dużego garnka. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
LECZO Z CUKINI EKO KUCHNIA VIOLI

    SKŁADNIKI:  2 średnie cukinie 3-4 ząbki czosnku 2 cebule czerwone papryka: czerwona, zielona, żółta 30-40 dag pieczarek 0,5l passaty 3-4 pomidory garść świeżej bazyli (łyżeczka suszonej) 2 łyżki miodu olej słonecznikowy do smażenia sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku   WYKONANIE          (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ BULGUR EKO KUCHNIA VIOLI

    SKŁADNIKI :  4 papryki 1 szklanka kaszy bulgur  7-8 pieczarek  1 cebula czerwona  passatta pomidorowa ser biały (feta) opcjonalnie  kawałek sera żółtego do posypania  1 łyżka smalcu PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka     (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PIZZA WARZYWNA Z MĄKI ŻYTNIEJ EKO KUCHNIA VIOLI

    SKŁADNIKI :  CIASTO 2 szklanki mąki żytniej typ 720  1 saszetka drożdży sypkich eko 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody  garść dyni  1 łyżka czosnku niedźwiedziego  1 łyżeczka soli kłodawskiej  1 łyżka oliwy z oliwek FARSZ 7-8 pieczarek  1 papryka czerwona  1 duża cebul czerwona  ser żółty  1/2 batata  kilka plasterków pomidora  rukola   4-5 łyżek passaty pomidorowej  1 łyżeczka oregano  1 łyżeczka oliwy z oliwek  1 łyżeczka czosnku granulowanego kilka plasterków swojskiej kiełbasy dla mię (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SOS PAPRYKOWO PIECZARKOWY EKO KUCHNIA VIOLI

  SKŁADNIKI :  1 papryka 2 cebule 2 duże pieczarki (4-5 małych) 4-5 ząbków czosnku 0,5l przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek 1l wody natka pietruszki  PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, czubrica czerwona   WYKONANIE                    (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pieczona cukinia faeszerowana mięsem mielonym MANDRAGORA

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa warzywna - niezbędna w diecie kapuścianej Mam nadzieję, że schudnę

- główka kapusty włoskiej (do1,5kg) [ja użyłam białej, bo w sklepie włoskiej nie znalazłam] - 5 pomidorów - 3 mniejsze papryki: zielona, żółta i czerwona - 3 duże cebule - 3 gałązki selera naciowego - 3 litry wody - kostka bulionu warzywnego - 2 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - pół łyżeczki kminki - łyżeczka majeranku - 1 mała papryczka chili     Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka, dodałam przyprawy, kostkę bulionu, wodę. Gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory obrałam ze skóry, z papryki usunęłam nasiona. Pomidory, paprykę, seler naciowy, cebulę pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do gotującej się kapusty i gotowałam jeszcze około 20 minut. Na końcu doprawi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chłodnik pomidorowy kulinaria

Skałdniki: * 4 duże pomidory * 1 litr bulionu (może być z kostki) * pieprz * strąk papryki * sok z cytryny * 3 ząbki czosnku * sól * 4 łyżki oliwy z oliwek   Przygotowanie: 1. Pomidory i pokrojoną paprykę podlać małą ilością wody, podgrzewać. Kiedy się rozpadną, przetrzeć. 2. Rozprowadzić bulionem, przyprawić. 3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy razem z oliwą. 4. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanego twarożkiem.

Zobacz cały wpis na blogu »