PIECZARKI FASZEROWANE EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 8 dużych pieczarek szklanka kaszy bulgur 3 cebule czerwone ogonki z pieczarek 1 op. mozarelli passata pomidorowa 8 plastrów sera żółtego 1-2 papryki sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, curry, kolendra mielona, kurkuma - do smaku WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWO-PAPRYKOWYM EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko 0,5 kg pieczarek 4-5 papryk 4 cebule czerwone passata pomidorowa 3 ziela ang ,3 liście laurowe sól,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,imbir sproszkowany WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Leczo z kiełbasą i cukinią Pyszne obiady na codzień
LECZO Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ Sładniki: - ok 60dkg kiełbasy śląskiej lub innej podwędzanej - 1 duża cukinia - 3 papryki czerwone - 1kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów - 10 sztuk pieczarek - 2 średnie cebule - 1 ząbek czosnku - przecier pomidorowy - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku - natka pietruszki (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 3 lyżkach oleju 2. Zrumienioną kielbasę odsączyć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do dużego garnka. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
LECZO Z CUKINI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 3-4 ząbki czosnku 2 cebule czerwone papryka: czerwona, zielona, żółta 30-40 dag pieczarek 0,5l passaty 3-4 pomidory garść świeżej bazyli (łyżeczka suszonej) 2 łyżki miodu olej słonecznikowy do smażenia sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczarki Szczypta Miłości
Dwa sposoby na grilowane pieczarki, znowu klasyczne i nadziane :)Klasyczne:Pieczarki myjemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.Kładziemy na sreberka, każdą pojedyńczo na kawałek sreberka, kładziemy na nie kawałeczek masełka,plasterek czosnku i opcjonalnie kawałek szynki, boczku - co lubicie, szczypta soli i pieprzu i zawijamy :)Nadziane:Składniki:Pieczarki(około pół kg) pół kg mięsa mielonego,ulubione przyprawy(w moim przypadku sól, ostra papryka, pieprz, odrobina magii, zioła prowansalskie)czosnek, cebula, pomidor,olej do podsmażenia,10 dag zółtego seraPieczarki myjemy, delikatnie wyciągamy z nich nóżki. Nożki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy nóżki z pieczarki i mięso mielone, przecier, przyprawy i dusimy do wyparowania w (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ BULGUR EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 4 papryki 1 szklanka kaszy bulgur 7-8 pieczarek 1 cebula czerwona passatta pomidorowa ser biały (feta) opcjonalnie kawałek sera żółtego do posypania 1 łyżka smalcu PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek granulowany, papryka słodka (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
PIZZA WARZYWNA Z MĄKI ŻYTNIEJ EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : CIASTO 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 saszetka drożdży sypkich eko 1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody garść dyni 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka soli kłodawskiej 1 łyżka oliwy z oliwek FARSZ 7-8 pieczarek 1 papryka czerwona 1 duża cebul czerwona ser żółty 1/2 batata kilka plasterków pomidora rukola 4-5 łyżek passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego kilka plasterków swojskiej kiełbasy dla mię (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KASZA BULGUR Z PIECZARKAMI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 szkl. kaszy bulgur 0,5 kg. pieczarek 2 cebule czerwone 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka smalcu 0,5l passaty pomidorowej ser feta rukola sól kłodawska pieprz ziołowy kumin WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KOTLECIKI Z CIECIERZYCY Z SOSEM PIECZARKOWYM EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 20 dag ciecierzycy 1 jajko 1/2 szklanki płatków owsianych 3-4 łyżki mąki żytniej typ 720 1 marchew 1/2 selera 2 duże czerwone cebule 7-8 ząbków czosnku oliwa z oliwek do smażenia 0,5 kg pieczarek serek wiejski PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, curry, liść laurowy, kurkuma WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 4 duże ziemniaki 1 cebula 4 pieczarki 1 op. mozzarelli garść żurawiny oliwa z oliwek masło (własne) PRZYPRAWY: sól kłodawska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany WYKONANIE Ziemniaki kroimy w szerz ,tak aby nie przeciąć do końca.Smarujemy je oliwą z oliwek. Pieczarki obieramy i (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
SOS PAPRYKOWO PIECZARKOWY EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 papryka 2 cebule 2 duże pieczarki (4-5 małych) 4-5 ząbków czosnku 0,5l przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek 1l wody natka pietruszki PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, czubrica czerwona WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Sałatka "Talerz rozmaitości" Mam nadzieję, że schudnę
"Talerz rozmaitości" - 3 jajka M - 5 plastrów sopockiej - pieczarki (6 mniejszych) - 1 łyżka oliwy z oliwek - pół czerwonej cebuli - 2 pomidory śliwkowe - mix sałat biedronki (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pampuchy z sosem pieczarkowym codzienne gotowanie
Woda w korytarzyku, maleńka kuchenka elektryczna /taka turystyczna/, czajnik elektryczny i parowar. Do tego dwa garnki i patelnia. To wszystko czym dysponuję. Wczoraj przygotowałam w domu sos pieczarkowy. Wystarczy na dwa dni. Dokupiłam dzisiaj do tego pyzy drożdżowe. Na kuchence elektrycznej zagrzałam sos. W parowalniku ugotowałam pyzy /6 minut/. Po 10 minutach obiad był gotowy. Naprawdę bardzo smaczny :-))) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczeń śródziemnomorska (faszerowana serem) kulinaria
Czas pzygotowania: 1,5 godziny Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego * 1 cebula * 100 g pieczarek * 2 łyżki masła * 1/2 czerwonej papryki * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 2 jajka * 1 bułka * 130 g sera feta * 20 oliwek bez pestek * 2-3 łyżki oleju * 1 łyżeczka soli * przyprawy: czosnek granulowany, tymianek Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. 2. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. 3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej (...) Zobacz cały wpis na blogu » |