Wpisy zawierające słowo kluczowe pieczen gotowanie przepisy.
Pieczona gęś Smaczne swojskie przepisy kulinarne
Składniki, 2 porcje: • 1 gęś wypatroszona, około 4 - 4,5 kg, świeża lub mrożona • 1 duże kwaśne i twarde jabłko np. szara reneta lub boiken • około 1 łyżka soli morskiej • 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu • 3 łyżeczki kminku • 3 łyżeczki suszonego tymianku • 4 ząbki czosnku • 1 szklanka soku jabłkowego np. z antonówek lub 1/2 szklanki soku i 1/2 szklanki cydru Potrzebna będzie: gęsiarka z pokrywą (lub duże naczynie żaroodporne z pokrywą lub garnek rzymski z pokrywą). Przykładowe dodatki, do wyboru: żurawina ziemniaki podsmażane na gęsim tłuszczu ziemniaki w papilotach gruszki pieczone w cynamonie szybki sos wiśniowy (lub śliwkowy) risotto jabłkowe risotto z gruszką ryż z płatkami migdałów sałatk (...) Zobacz cały wpis na blogu » |