Dzień pierwszy/Day One Ajka gotuje
Dzień pierwszy na kwarantannie. I co tu robić z nadmiarem wolnego czasu? Wstałąm rano, zakupów jeszcze brak. Dopiero za godzinę przyjadą. Mąż głodny. Znalazłam w lodówce ciasto filo. Jakiś dżem truskawkowy stoi na półce. I o to z dwóch składników wyszło pyszne chrupiące śniadanko. Do tego gorąca czekolada i już. 10 min mi zajęło. Później jeszcze coś pogotuję. Teraz idę sprzątać. ENGLISH: First day in quarantine. And what to do here with an excess of free time? I got up in the morning, there are no shopping yet. They'll be here in an hour. My (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Babeczki/Muffins Ajka gotuje
Drugi dzień siedzenia w domu. Za dużo wolnego czasu. Praca zawieszona na najbliższe 2 tyg conajmniej. I co tu robić? Lptop posprzątany, mieszkanie na błysk, nawet dywan wyprałam. Wzięłam się za gotowanie, pieczenie i inne. Dziś przepis na babeczki. Nie miałam ani blachy, ani foremek na nie. Zrobiłam mini foremki z papieru do pieczenia. Babeczki nie były jakieś duże ale takie jak to się mówi na dwa gryzy :) Przepis: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 tabliczki ulubionej czekolady (moga tez być owoce, posypki, co lubicie) Wszyskie suche wymieszać w jednej misce. Wszystkie mokre wymiesza (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
zakupy swiateczniejeje
No hej! Wczoraj byłam na zakupach. Zanim je zaczęłam przejrzałam chyba wszystkie możliwe katalogi branżowe. Ostatecznie kupiłam prezent na razie tylko siostrze - super szalik i zestaw do pieczenia babeczek, który chciała. Zostala mama i tata. Jutro cześć druga zakupów, w koncu nie ma szkoły.A dziś opodczywam. Zobacz cały wpis na blogu » |
Mini Hot Dogi Szkolny portal informacyjny
SKŁADNIKI: 18 – 20 małych, cienkich kiełbasek, np. koktajlowych 3 dag drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 2 żółtka (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ciasteczka wyśmienite Szkolny portal informacyjny
Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywał się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta. CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU ROLNEGO: (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Big Green Egg - piec z przyszłością blog o sprzęcie AGD
Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczenie biszkoptu Desery
Biszkopt można przygotowywać na wiele sposobów. Najlepiej jest najpierw ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, żółtka, na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Formę do pieczenia keksów i spodów tortów trzeba zatłuścić i wysypać bułką tatą lub mąką. Aby ciasto nie opadło i nie stało się zakalcowate, nie należy otwierać piekarnika przed upływem 3/4 czasu potrzebnego do upieczenia. Przed wyjęciem ciasta z formy sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Suchy patyczek wskazuje, że ciasto jest dobre. Jeśli robimy ciasteczka, najpierw upiec biszkopt w niskiej blaszce i z jeszcze ciepłego wykrawaj foremką ciasteczka, które można ozdabiać różnymi polewami. Zobacz cały wpis na blogu » |
Tiramisu Przepisy kulinarne
Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem) około 20 biszkoptów "kocie języczki" 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Bakłażany z mozarellą z grilla Przepisy kulinarne
Jeżeli chcesz, obierz bakłażany. Następnie pokrój je wzdłuż na plastry i posyp gruboziarnistą solą. Pozostaw w cedzaku na 30 minut. Przepłucz i wytrzyj do sucha. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż na niej, na średnim ogniu, bakłażany (aż staną się miękkie i złoto-brązowe). Usmażone bakłażany osusz na papierowym ręczniku. Rozpal grill. Pokrój ser w plasterki. Oberwij listki rozmarynu i odłóż na bok. Pokrój pomidory na plastry i ułóż je na żaroodpornym talerzu. Na wierzch nałóż bakłażany, a w środku umieść ser. Posyp świeżym rozmarynem i polej połową ilości oliwy z oliwek. Połóż talerz na ruszcie i smaż, aż ser się rozpuści i powstanie brązowa skórka. Zdejmij z grilla, polej pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem. Umieść talerz żaroodporny na zwykłym, trochę większym. Posyp posiekaną świeżą pietruszką, szczyptą soli i pieprzu i bakłażan (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Gofry Gofry
Składniki dla 4-6 osób mąka, 1 1/2 szklankijajka, 2mleko, 1 szklankacukier, 2 łyżkimasło, 2 łyżkiproszek do pieczenia, 3 łyżeczkisól, szczypta Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piecz jasnozłote gofry. Zobacz cały wpis na blogu » |
Rafaello Placki
Składniki dla 6 osób mleko, 1litrkrakersy solone 3 paczki, kokos 3 paczki po 10 deko, mąka ziemniaczana, 3łyżkimąka zwykła, 3łyżkicukier, 1,5szklankimasło, 1,5kostkijajka, 2żółtka Odlać dwie szklanki mleka do miseczki resztę mleka zagotować,do tej miseczki z mlekiem dodać 3łyżki maki ziemniaczanej i zwykłej,pół szklanki cukru wymieszać do gotującego mleka wlać to i mieszać tak długo aż się zrobi jednolita masa odłożyć na bok do wystygnięcia. Do osobnego wysokiego naczynia włożyć masło 2 żółtka i szklankę cukru i miksować do uzyskania jednolitej masy.Ostygnięty krem stopniowo przekładać do masy i miksować jak całośc będzie zmiksowana dodać 2 paczki kokosu i miksować przez pół minuty. Formę dużo wyłożyć krakersami a na górę masą i krakersy i masa krakersy i masa a na samym końcu górę posypać kokosem i wstawić do lodó (...) Zobacz cały wpis na blogu » |