Dźwięki roślin biologia i ochrona przyrody
Rośliny wydają dźwięki. W komfortowych warunkach wydają dźwięki co godzinę. Zranione lub przesuszone wydają 35 dźwięków w ciągu godziny. Częstotliwość wydawanych dźwięków to 20-100 kHz, dzieci i niektórzy dorośli z wrażliwym słuchem słyszą jeszcze 20 lHZ, ale nie słyszą wyższych dźwięków, słyszą je psy, walenie, nietoperze, chomiki. Profesor Lilah Hadany z Uniwersytetu w Tel Avivie nagrała wydawane przez rośliny głosy, potem przerobiła nagranie tak, by było słyszalne dla ludzi. Głosy roślin przypominały pękanie popkornu, zbadano tytoń i pomidory-sadzonki umieszczono w małych pudelkach, otoczono mikrofonami, nagrano nimi zdrowe i podlane roślinki oraz zranione i przesuszone. Prawdopodobnie głosy powstają w drewnie, które przeodzi wodę z korzeni do liści, czasem są w niej bą (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Przepis na letni obiad biologia i ochrona przyrody
Dziś pomysł na wegański obiad z letnich składników.Składniki: cukinia, sałata, pomidory, ogórki, papryka czerwona, zielona, żółta, cebula, zielone oliwki, papryczka chilii, imbir, czosnek, marchew, pietruszka, seler, por, sok z cytryny, miód, truskawki.Na danie główne potrzebujemy 1 dużą marchewkę, 1 dużą cukinię, duży korzeń pietruszki i łodygę selera, 6 dużych pomidorów, cebu (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
hormeza UVC biologia i ochrona przyrody
Wpis dedykuję osobom, które boją się dziury ozonowej, albowiem UVC nie dociera do Ziemi, chociaż zwykłe UVA i UVB w tej materii działaja w podobnym stopniu. Chodzi o to, że zbadano zawartość substancji odżywczych w owocach i warzywach po ekspozycji na promienie UVC, użyto lamp kwarcowych w szklarni. Niedojrzałe pomidory podzielono na dwie grupy, obie przetrzymywano w temperaturze 13 st. C i w wilgotność 95% z tą różnicą, że jedna z grup została poddana promieniom UVC. Potem przeniesiono je do pomieszczenia z temp. 23 st, by mogły dojrzeć i zbadano zawartośc przeciwutleniaczy w ich miąższu. Okazało się, że poddano promieniom UVC pomidory miały znacznie więcej witaminy C i polifenoli od pomidorów, które nie miały kontaktu z UVC. Witaminy C ludzie nie wytwarzają, a jest nam potrzebna do przyswajania żelaza i wytwarzania hemoglobiny, witamina C wzmacnia odporność i bierze udział w krzepnięciu k (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Przepis na zupę pomidorową Smaczna Kuchnia
Zupa pomidorowa - składniki: ok. 1/2 kg kurczaka (udka), 2 marchewki średniej wielkości, 2 marchewki średniej wielkości, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Leczo z kiełbasą i cukinią Pyszne obiady na codzień
LECZO Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ Sładniki: - ok 60dkg kiełbasy śląskiej lub innej podwędzanej - 1 duża cukinia - 3 papryki czerwone - 1kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów - 10 sztuk pieczarek - 2 średnie cebule - 1 ząbek czosnku - przecier pomidorowy - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku - natka pietruszki (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 3 lyżkach oleju 2. Zrumienioną kielbasę odsączyć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do dużego garnka. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
PRZECIER POMIDOROWY EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : dowolna ilość pomidorów ( u mnie 3 kg) duża garść bazylii świeżej sól, pieprz (opcjonalnie łyżka miodu) WYKONANIE Pomidory wrzucamy do wrzątku i czekamy, aż skórka zacznie odchodzić. Odcinamy górną, twardą część pomidora a resztę wrzucamy do blendera. Dodajemy bazylię, przyprawy i miód. Blendujemy na gładką masę. Wylewamy przecier do garnka i gotujemy na malutkim ogniu ok godzinki, aż cześć wody odparuje a całość zgęstnieje.  (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Myszy dzisiaj Myszki - dzień za dniem
Dzisiaj myszka data grzecznie zjadła leki. Nie zjadła słodyczy i pomidorów. Miska nie chciała bananka po wzieciu na ręce, ale chciała w samli. Zobacz cały wpis na blogu » |
Przepis na wegetariańskie spaghetti Łatwe przepisiki
Hej pseudokucharze! ;) Dzisiaj przychodzimy do was z przepisem na bardzo proste spaghetti. Zaczynamy od ugotowania makaronu (robimy to tak samo jak ziemniaki, solimy wodę i sprawdzamy stan widelcem). Gdy już będzie gotowy, przecedzamy go przez sitko. Czas na sos! Pomidory trzeba zalać wrzątkiem, by łatwiej odchodziła od nich skórka. Kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, czy innymi ziołami, które mamy w domu ;) Czekamy aż zrobi sie z tego ''papkowaty'' sos. Następnie wylewamy to na makaron. Posypujemy parmezanem ( jeśli jesteś biedny, użyj Goudy) SMACZNEGO! Zobacz cały wpis na blogu » |
Chłodnik pomidorowy kulinaria
Skałdniki: * 4 duże pomidory * 1 litr bulionu (może być z kostki) * pieprz * strąk papryki * sok z cytryny * 3 ząbki czosnku * sól * 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Pomidory i pokrojoną paprykę podlać małą ilością wody, podgrzewać. Kiedy się rozpadną, przetrzeć. 2. Rozprowadzić bulionem, przyprawić. 3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy razem z oliwą. 4. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanego twarożkiem. Zobacz cały wpis na blogu » |