Śniadanie Zawsze zdrowo!
Jedzenie śniadań warunkuje prawidłowe nawyki żywieniowe, osoby jedzące śniadania wybierają zdrowe produkty: pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce i warzywa oraz produkty mleczne, są też bardziej aktywne fizycznie. Spożywanie śniadań zwiększa funkcje poznawcze, poprawia pamięć, zmniejsza ilość błędów, poprawia kreatywność, daje energię na pierwszą połowę dnia, niwelując efekt zmęczenia. Ponadto wpływa też długoterminowo, zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo spożywanie śniadań pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Osoby jedzące śniadania jedzą mniej przekąsek oraz spożywają mniej kaloryczne obiady. Zobacz cały wpis na blogu » |
Kultura i czas spożywania posiłków w Polsce Poszukiwacz wiedzy
Kultura spożywania posiłków w Polsce różni się znacznie od tego jak i w jakim czasie jedzą mieszkańcy państw zachodnioeuropejskich. W Polsce ludzie zwykli zjadać swoje posiłki w pośpiechu i niedbale. Nawet jeśli wybierają się do restauracji spędzają tam niezbyt dużo czasu, średnio do godziny. Zamawiają zwykle jedno, dwa dania, jedzą, płacą rachunek i wychodzą pośpiesznie. Stąd biorą się później problemy żołądkowe i zgaga. Trudno zaobserwować aby Polacy delektowali się potrawami, degustowali je, spędzali czas przy posiłku na konwersacjach. Być może jednym z powodów jest brak czasu, pośpiech w jakim żyją. Niemniej jest to chyba powód nie jedyny. Być może chodzi też o względy finansowe. Spędzenie czasu na degustacji różnych potraw w dobrej restauracj (...) Zobacz cały wpis na blogu » |