Wpisy zawierające słowo kluczowe próchnilec maczugowaty.
Ciekawostki o grzybach biologia i ochrona przyrody
Smardz jadalny, smorz, smordz, smarszcz, smardz zwyczajny szara lub rdzawoszara lub jasnobrązowa, jajowata lub stożkowata główka ma 3-6 cm głębokie jamki oddzielone żebrowatymi przegrodami, białawy lub rdzawożółty cienki miąższ, sztywny, dołem zgrubiały, podłużnie pomarszczony trzon, rośnie pod klonami, leszczyną, bukami, jesionami, wiązami, owocnik to główka na trzonie, owocniki są puste i kruche, miąższ ma 2 mm, dolna część główki zrośnięta z trzonem, białawokremowy wysyp zarodników, jadalny po ugotowaniu, surowy trujący, całkowicie chroniony, rośnie w widnych liściastych lasach, parkach, ogrodach, zaroślach Dzieżka pomarańczowa wewnętrzna warstwa silnie pomarańczowa, zewnętrzna jaśniejsza, prószona jakby mąką, młody owocnik miseczkowaty lub kielichowaty, z czasem rozpostarty, pogięty, nie ma trzonu, rośnie na ziemi, pospolity, piękny grzyb, rośnie gromadnie na wilgotn (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.