Superchwasty biologia i ochrona przyrody
Rośliny odporne na herbicydy powstają od początku ich stosowania. Niektórzy twierdzą, że to dzięki mutacjom, ale nie tylko. Rośliny tak jak zwierzęta potrafią wytwarzać odporność na czynniki środowiskowe, bronią się przed wirusami, bakteriami i grzybami poprzez syntezę enzymów neutralizujących toksyny bakteryjne i grzybicze oraz niszczące ściany komórkowe i otoczki białkowe bakterii, wirusów i grzybów, zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych dzięki upakowywaniu z ich mozaikę kwaśnych białek. elicytor to odpowiednik antygenu, którym są żywe patogeny oraz toksyny czy metale ciężkie, które aktywują roslinne mechanizmy obronne wpływając na ekspresję genów, wtedy rośliny produkują odpowiednie białka. Są to białka zw (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Dlaczego gorzka czekolada powoduje zaparcia biologia i ochrona przyrody
Zastaniawialiście się kiedyś dlaczego po zjedzeniu gorzkiej czekolady mamy problemy z wypróżnieniem, podczas, gdy tymczasem czekolada mleczna, biała i masa czekoladopodobna są bezpieczne dla przewodu pokarmowego? Otóż im ciemniejsza, co za tym idzie bardziej gorzka jest czekolada, tym zawiera więcej teobrominy. To własnie teobromina spowalnia prace jelit. Teobromina powstaje z paraksantyny, pochodnej ksantyny przez syntazę teobrominową. Jest o alkaloid purynowy, toksyna u zwierząt zatrucie nią jest śmiertelne, u nas spowalnia pracę jelit. Teobromina jest inhibitorem fosfodiesterazy rozkładającej cykliczny AMP, czyli łączy się z fosfodieserazą blokując jej działanie, enzym nie może rozłożyć cAMP. cAMP, czyli cykliczny adenozyno-3′,5′-monofosforan (...) Zobacz cały wpis na blogu » |