Ryż z kurczakiem i warzywami Witajcie w mojej kuchni!
Kochani! Mam dziś dla was przepis na ryż idealny. To cudo robiłam z przepisu koleżanki ( oczywiście zmodyfikowałam po swojemu ) MIĘSO: (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
warzywa i owoce 1 biologia i ochrona przyrody
Figi to owocostany z maleńkimi orzeszkami otoczone osią kwiatostanową figowca pospolitego Ficus carica, zjada sie suszone jako przekąski i w mieszankach bakaliowych, mają glukozę, fruktozę, pektyny, blonnik, karoten, witaminy z gr. B, C, potas, wapń, magnez, fosfor. Daktyle to jagody daktylowca pospolitego Phoenix dactylifera, zjada sie je suszone w mieszankach bakaliowych, deserach i jako przekąskę, maja witamine A, B1, B2, B3, B5, B12, C, K, potas, magnez, mangan, wapń, błonnnik, cukry, tłuszcze, bialka. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
WARZYWA NA PATELNI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 2 marchewki 2 ziemniaki brokuł 4 pieczarki papryka 1 cebula czerwona kukurydza por Przyprawy : sól,pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, curry, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku SOS jogurt naturalny duży 4-5 ząbków czosnku koperek świeży lub suszony WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
GOŁĄBKI EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : główka kapusty 1,5 szklanki ryżu surowego passata pomidorowa 6-8 pieczarek 2-3 cebule sól,pieprz do smaku WYKONANIE W garnku gotujemy 5 szklanek wody. Ryż płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy na osolony wrząte (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
RAFAELLO BEZ PIECZENIA EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 szklanka suchego ryżu 1 szklanka mleczka kokosowego (własne) 20 dag wiórków kokosowych 3 łyżki miodu olej do wysmarowania foremki kruche ciasteczka do wyłożenia na dno Opcjonalnie 2 banany i 1 szklanka owoców (truskawki, mango, borówki, maliny) WYKONANIE Ryż g (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ŁOSOŚ W POMARAŃCZY Z SAŁATKĄ RYŻOWĄ Z MANGO EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1 płat łososia (dorsza) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 1 szklanka ryżu surowego 1 mango mała kiść winogron czerwonych garść pomidorków koktailowych garść rukoli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 ogórki świeże (małe) 1 czerwona cebula  (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZUPA GOŁĄBKOWA BEZ MIĘSA EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 1/2 kapusty białej 1 cebula czerwona 2-4 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka przecier pomidorowy 2 szklanki ryżu PRZYPRAWY : sól kłodawska, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, czosnek granulowany, kurkuma WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Czarny ryż i szparagi - przepis Na słodko...
Kolorowy ryż powinien znaleźć się w jadłospisie każdego, kogo interesuje zdrowa kuchnia bez glutenu. Nie tylko jest on interesujący, ale też jest wyjątkowo zdrowy i pożywny. Istnieją tysiące przepisów, w których wykorzystywany jest czarny ryż, ale jedną z ciekawszych propozycji jest zestawienie go ze szparagami, szczególnie, jeśli akurat znajduje się w sezonie szparagowym, kiedy bezsprzecznie smakują one najlepiej. Idealne danie na szybko dla dwóch osób. Jak je wykonać? Zacznij od przygotowania pęczku zielonych szparagów. Musisz je umyć, odciąć końce, zalać wrzątkiem, dodać sól i cukier, a następnie ugotować do miękkości. Po odcedzeniu ugotowanych szparag najlepiej jest je pokroić na paseczki (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ryż - odmiany Pani domu
Każdy ryż ma inne właściwości i smak, dlatego wykorzystuje się je do różnych potraw. Ryż biały, okrągły - jego ziarenka zwierają dużo skrobi, dlatego szybko się sklejają. Jest doskonały do dań z mlekiem, kleików, puddingów i słodkich deserów. Długoziarnisty - jest najbardziej uniwersalny ze wszystkich odmian ryżu. Nie skleja się tak łatwo i doskonale pasuje do zup, sałatek oraz mięs. Dziki - tak na prawdę to nie jest ryż, ale ziarenka wodnej trawy, rosnącej m.in. w Kanadzie. Ma zdecydowany, orzechowy smak. Doskonale smakuje jako dodatek np. do potrawek z indyka lub innych mięs. ...... Zobacz cały wpis na blogu » |
Ryż z warzywami Kuchnia
Potrawa jednogarnkowa, przypominająca hiszpańską paellę. Ryż z warzywami i kawałkami indyka, posypany płatkami migdałowymi to pełnowartościowe danie, które możesz podać na obiad lub kolację. Zobacz cały wpis na blogu » |
Tajski przysmak Przepisy kulinarne
Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże zaczyna od poznawania regionalnych kuchni , będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnijmy się, że są tak samo otwarci na obce smaki jak my. Może się też okazać, że ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszczą na naszym stole na dłużej. Warto eksperymentować, zwłaszcza, że te smaki wypróbowały już miliony ludzi, tyle, że na innym kontynencie. 1 kg piersi z kurczaka, ½ kg tajskiego ryżu jaśminowego, 1 słoiczek tajskiego ostrego curry (20 dag), 2 źdźbła trawy cytrynowej l (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Faszerowana cukinia Przepisy kulinarne
mielone mięsoryżcebulacukinia Z mięsa, ryżu i cebulki zrobić farsz jak do gołąbków. Cukinie dokładnie umyć, obciąć końce i przekroić na pół. Wydrążyć pestki i posolić środek. Następnie włożyć przygotowany i doprawiony farsz. Złączyć obie połówki (aby się nie rozchodziły można to zrobić za pomocą wykałaczek spinając ją po bokach albo poprzez nitkę). Cukinie wkładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem. Na cukinie nałożyć parę pasków masła i posypać je solą i innymi przyprawami według gustu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec dotąd aż zmięknie. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Zobacz cały wpis na blogu » |