Wpisy zawierające słowo kluczowe schab karczek boczek szynka.
Świąteczne mięsiwa Różne przepisy
Wspaniale wyglądają a jak smakują... Składniki: - 2 kg schabu (bez kości) - 2 kg karczku (bez kości) - 2 kg chudego ,cienkiego boczku (bez żeberek) - 1,5 kg mięsa od szynki (kulka) - 5 ząbków czosnku - 5 kulek ziela angielskiego -3 liście laurowe - 15 łyżeczek soli peklowej - 3 l przegotowanej ostudzonej wody Przygotowanie; Czosnek zgnieść praską,liście laurowe pokruszyć, ziele angielskie rozgnieść ,zalać ostudzoną woda wsypać sól peklową i dobrze wymieszać (do rozpuszczenia soli peklowej),mięso poukładać w wodzie (musi być spory gar) .Musi się marynować przez 7 dni codzień przewracać mięso. Siódmego dnia (nailepiej wieczorem ) wyjąć mięso z marynaty, naszpikować plasterkami czosnku i zostawić przez noc do obcieknięcia. Schab karczek i szynke włożyc do rękawów do pieczenia zrolowany boczek (obwiązany bawełnianą nicią też umieścić w rękawie) (...) Zobacz cały wpis na blogu » |