Omlet z serem Jak zrobić omleta
1.Jajka roztrzepać, ser zetrzeć na tarce, doprawić solą i pieprzem. Dobrze rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i wylać na nią jajka wymieszane z serem i mlekiem. Po 30 sekundach lekko zamieszać środek omletu. Po 4 minutach omlet się zetnie. Można wtedy ściągnąć go z patelni. 2.Smacznego! Zobacz cały wpis na blogu » |
Smakowite tosty Blog kulinarny
Smaczne tosty!Zapraszamy Was dzisiaj na smakowite tosty, Szybko, prosto i smacznie.Przygotowanie: 1.Weź chleb tostowy i w zależności od potrzeb umieść w nim np. ser, szynkę itp.2.Podłącz i rozgrzej opiekacz. 3.Włóż wcześniej przygotowane kanapki do opiekacza i poczekaj aż się zrobią. 4.Wyjmij zrobione tosty.Uważaj na gorącą powierzchnię. Zobacz cały wpis na blogu » |
Potrawa jak wystrój salonu.
Z pewnością większość osób marzy o tym, żeby własne mieszkanie miało niepowtarzalny design, było wyjątkowe a zarazem przytulne i pełne stylu. To samo dotyczy jedzenia. Każdy z nas chce popisać się wyczynami w kuchni, próbując stworzenia kolejnych potraw i wylewania siódmych potów. Kucharzem i to dobrym nie jest wcale tak łatwo zostać. Pomimo kolejnych prób może wydawać się to zbyt trudne, jednak im więcej się gotuje, tym lepiej. Obecnie kucharz to bardzo dobry zawód, mający wiele perspektyw. Każdy gotujący chciałby pracować w znanym hotelu z myślą, że goście będą próbować jego potraw i przysmaków. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pora na pomidora Jak gotować by nie spalić chaty...czyli
Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa szczawiowa kulinaria
Składniki: * 25 dag szczawiu * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki * sól i pieprz * 1,5 litra bulionu * 1 szklanka śmietany * ser feta lub jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw udusić na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu. 2. Włożyć do gorącego bulionu, przyprawić śmietana rozmieszana z mąką. 3. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z serem feta lub jajkiem na twardo. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa serowa kulinaria
Składniki: * 3/4 litra rosołu * 1/3 litra śmietany 12% * 2 płaskie łyżki mąki zwykłej pszennej * 10 dkg sera pleśniowego, np. rokpolu * zielona pietruszka Przygotowanie: 1. Do kubka wlać śmietanę i wsypać mąkę. Mieszać dokładnie. Dolać rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie wymieszać. 2. Doprowadzić rosół do delikatnego wrzenia. Wlewać powoli, cały czas mieszając zawartośc kubka. Zaczekać aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy mieszać zupę od dna, aby miałą jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymać zupęw stanie delikatnego wrzenia przez 2-3 minuty od zagotowania. 3. Zestawić (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczeń śródziemnomorska (faszerowana serem) kulinaria
Czas pzygotowania: 1,5 godziny Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego * 1 cebula * 100 g pieczarek * 2 łyżki masła * 1/2 czerwonej papryki * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 2 jajka * 1 bułka * 130 g sera feta * 20 oliwek bez pestek * 2-3 łyżki oleju * 1 łyżeczka soli * przyprawy: czosnek granulowany, tymianek Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. 2. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. 3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Knedle serowe z koperkiem kulinaria
Ilość porcji: 4 Składniki: * 80 dag tłustego sera twarogowego * 10 dag kaszy mannej * 4 jajka * szczypta soli * szczypta białego pieprzu * 2 łyżky koperku (świeży lub suszony) * 3 łyżki masła (do polania) Przygotowanie: 1. Ser zmielić lub zmiksować wraz z kaszą manną, jajkami, solą, pieprzem i koperkiem. 2. Z otrzymanej masy formować knedle, gotować je w posolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię. 3. Podawać polane stopionym masłem wymieszanym z koperkiem. Zobacz cały wpis na blogu » |