Sezam

Wpisy zawierające słowo kluczowe sezam.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Jadalne nasionka biologia i ochrona przyrody

Nie tylko warzywa, owoce i kiełki, jedzmy także nasiona.Słonecznik czyli ziarna słonecznika zwyczajnego Helianthus annuus zawierają witaminy A, D, z grupy B, E, cynk, żelazo, potas, wapń, zdrowe tłuszcze, nadaje się do podjadania, posypywania kanapek, sałatek, surowek (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHAŁWA "SZAMANA" EKO KUCHNIA VIOLI

    SKŁADNIKI :  3/4 szklanki sezamu 1/2 szklanki dyni 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao 100% 2 goździki 2 łyżki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki startej skórki z cytryny   WYKONANIE           (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
POŻYWNE I ZDROWE CIASTECZKA EKO KUCHNIA VIOLI

      SKŁADNIKI :  2 szklanki płatków owsianych  1 szkłanka płatków żytnich  garść słonecznika garść dyni  szklanka sezamu  2 łyżki miodu  garść żurawiny      WYKONANIE          (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kurczak z kaszą gryczaną z sezamem, porem i pieczarkami Mam nadzieję, że schudnę

Kurczak z kaszą gryczaną z sezamem, porem i pieczarkami - 200g piersi z kurczaka - 1 kostka rosołowa - 2 łyżki maggi (oryginalnie w przepisie sos sojowy, ale nie miałam) - 2 łyżki oliwy z oliwek - woreczek kaszy gryczanej - 2 łyżki ziaren sezamu - pieczarki (ile chcesz tyle daj) - 1/2 pora (przecięty wzdłuż) - świeża bazylia, suszone oregano (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Udka w sezamie kulinaria

Ilość porcji: 6     Składniki: * 6 udek z kurczaka * sól * pieprz mielony * papryka w proszku * 2 ząbki czosnku * olej * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki sezamu * natka pietruszki   Przygotowanie: 1. Udka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu. 2. Ułożyć w brytfannie posmarowanej olejem. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1-2 łyżkami oleju, powstałą pastą posmarować każde udko. Przykryć folią aluminiową, wstawi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »