warzywa i owoce biologia i ochrona przyrody
Tym razem opowiem o ważnych składnikach diety, niezbędnych by jesienia i zimą zachowac dobre zdrowie. Chodzi o warzywa i owoce, ważne szczególnie teraz gdy jest zimno, wilgotno, mroczno. W dzisiejszych czasach większośc warzyw można dostać w sklepie, więc pora roku już nie ogranicza sztuki kulinarnej. Zróżnicowana dieta owocowo-warzywna zaspakaja zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i biogeny, jest źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, niektóre owoce jak awokado i oliwki, słonecznik zawieraja niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, któych ludzie sami nie produkują. śliwki, banany, morele zawierają cukry proste, któe są podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek ciała. Jedzmy więc p (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
zioła i chwasty polne 12 biologia i ochrona przyrody
Starzec lepki Senecio viscosus łodyga ma gruczołowe włoski, jest okrągła i rozgałęziona. Liście są pierzastodzielne i ząbkowane. Języczkowe kwiaty zebrane są w koszyczki, listki okrywy z jednego rzędu mają na szczytach czarne plamy, z drugiego odstają. Rosnie na przydrożach, torach, nasypach, skarpach.Starzec zwyczajny Senecio vulgaris (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZUPA SZCZAWIOWA Z SZYBKOWARU EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : duży pęczek szczawiu 1 cebula czerwona 5-6 ziemniaków kawałek pora kawałek selera 1 marchewka 1 pietruszka kilka jajek śmietana 1 łyżka płaska soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki witaminy C (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa szczawiowa kulinaria
Składniki: * 25 dag szczawiu * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki * sól i pieprz * 1,5 litra bulionu * 1 szklanka śmietany * ser feta lub jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw udusić na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu. 2. Włożyć do gorącego bulionu, przyprawić śmietana rozmieszana z mąką. 3. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z serem feta lub jajkiem na twardo. Zobacz cały wpis na blogu » |