Palak Gosth czyli baranina ( wołowina) w sosie szpinakowym Żona Pakistanczyka gotuje
Palak Gosth czyli niezwykle aromatyczna potrawa kuchni pakistańskiej,która skradnie Wasze serca i rozpieścić podniebienie. Przepis jest mój hmmm a właściwie ukradłam go mojemu pakistańskiemu księciu- więc nie ma mowy o pomyłkach :-) Zakładajcie fartuchy- zaczynamy Palak Gosth Składniki : 400 g baraniny ( wołowiny) 500 g szpinaku 3 łyżki stołowe oleju 2 średnie cebule pokrojone 3 ząbki czosnku przecisniete przez praske 1 łyżka stołowa startego imbiru 2 łyżki stołowe kolendry 1 łyżka stołowa czerwonego chilli 1 łyżka kminu rzymskiego 2 łyżki stołowe garam masala 2 średnie papryczki chilli zielone 2 pomidory pokrojone w kostkę lub jedna puszka pomidorów (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Pieczeń śródziemnomorska (faszerowana serem) kulinaria
Czas pzygotowania: 1,5 godziny Składniki: * 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego * 1 cebula * 100 g pieczarek * 2 łyżki masła * 1/2 czerwonej papryki * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 2 jajka * 1 bułka * 130 g sera feta * 20 oliwek bez pestek * 2-3 łyżki oleju * 1 łyżeczka soli * przyprawy: czosnek granulowany, tymianek Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. 2. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. 3. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej (...) Zobacz cały wpis na blogu » |