Zapiekane parówki Przepisy kulinarne
Miła, ciepła kolacja, która zawsze nastraja pozytywnie do całego świata. Tani sposób na przyjęcie znajomych. A jeśli goście nie zjedzą wszystkiego, choć na to są małe szanse, zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia, odgrzana w piekarniku. Można ją powtarzać, za każdym razem stosując nowe składniki i przyprawiając na wiele sposobów. Goździk i szczypta cynamonu czynią z zapiekanki lekko egzotyczne danie, udowodnią nam, że parówki mogą być wykwintne 40 dag parówek, 25 dag makaronu (najlepsze są muszelki), 1 cebula (10 dag), 1 łyżka oleju, sól i pieprz. Sos: 1 mały koncentrat pomidorowy (7 dag), 2 szklanki mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka margaryny, 1 łyżka mąki pszennej, ½ łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Zapiekanka z kukurydzą Gofry
Smaczne zapiekanki: Składniki 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ziele angielskie kminek 30 dag kukurydzy z puszki 15 dag salami 50 dag pomidorów oregano 20 dag sera żółtego 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz masło do formy Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i kminkiem, chwilę przesmażyć. Formę do zapiekania nasmarować masłem, włożyć podgrzaną masę, wyrównać. Kukurydzę osaczyć z zalewy i wyłożyć na mięso. Następnie układać warstwami: pokrojone w paseczki salam (...) Zobacz cały wpis na blogu » |