PALUSZKI ZIEMNIACZANO SEROWE EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 2 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag sera żółtego 1 jajko 5 łyżek mąki żytniej typ 720 2 łyżki mąki pszennej eko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego troszkę koperku DO OBTACZANIA 3-4 jajka zblendowane płatki 5 zbóż lub mąka żytnia ulubione przyprawy(sól,pieprz,kurkuma,czosnek gran itp) WYKONANIE Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ostudzone mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce . W (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Przepis na schabowego z ziemniakami i mizerią Smaczna Kuchnia
Składniki: kotlety schabowe: 3-4 szt, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
PIEROGI RUSKIE Z MĄKI ŻYTNIEJ EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : CIASTO 4 szkl mąki żytniej 4 szkl mąki pszennej eko 2 szkl wrzątku wody 10 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli mąka do podsypania FARSZ 1 kg sera białego (swojski) 1,5 kg ziemniaków 20 dag słoniny 5-6 cebul (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Jak zagotować wodę na ziemniaki Łatwe przepisiki
Zacznijmy od podstawowej rzeczy: gotowanie ziemniaków :) Ziemniaki trzeba obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Natępnie do garnka nalewamy wodę, a potem dodajemy sól (ale bez przesady). Kartofle wrzucamy do garnka i wstawiamy na duży ogień. Czekamy aż woda zacznie wrzeć (na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza). Najlepiej sprawdzić widelcem lub nożem, czy ziemniaki są odpowiednio miękkie. Smacznego! :) Zobacz cały wpis na blogu » |
KOPYTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 12 ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 szklanki mąki żytniej typ720 sól kłodawska 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 4 duże ziemniaki 1 cebula 4 pieczarki 1 op. mozzarelli garść żurawiny oliwa z oliwek masło (własne) PRZYPRAWY: sól kłodawska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany WYKONANIE Ziemniaki kroimy w szerz ,tak aby nie przeciąć do końca.Smarujemy je oliwą z oliwek. Pieczarki obieramy i (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KAPUŚNIACZEK Z SZYBKOWARU EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁASNIKI : 0,5 kg. kapusty kiszonej 4 ziemniaki marchewka pietruszka por cebula PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, sproszkowana pestka awokado, sproszkowana papryka słodka wędzona, majeranek WYKONANIE (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Zdrowe ziemniaki Dom kobiety
Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Ponadto są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Zobacz cały wpis na blogu » |