Wpisy zawierające słowo kluczowe zupa szczawiowa.
Zupa szczawiowa Kuchnia
Lekko kwaskowata, orzeźwiająca i pożywna zupa szczawiowa doskonale smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i kromką razowego chleba. Składniki: 250g listków szczawiu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 litry bulionu (ugotowanego z marchewką, pietruszką i selerem) śmietana 18% sól i pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Można też wykorzystać gotowy szczaw marynowany w słoiku. Przygotowuje się go latem z młodych listków. Podsmażony na maśle, wekuje się w małych słoiczkach i przetrzymuje w zimnym miejscu. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa szczawiowa kulinaria
Składniki: * 25 dag szczawiu * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki * sól i pieprz * 1,5 litra bulionu * 1 szklanka śmietany * ser feta lub jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw udusić na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu. 2. Włożyć do gorącego bulionu, przyprawić śmietana rozmieszana z mąką. 3. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z serem feta lub jajkiem na twardo. Zobacz cały wpis na blogu » |