Zupa z pieczonych warzyw Matka Polka Postępowa
Mój ulubiony czas, czas smacznych, dojrzałych pomidorów i aromatycznej papryki... Czas pierwszych chłodów zachęca do zjedzenia ciepłej, rozgrzewającej zupki... ZUPA Z PIECZONYCH WARZYW Składniki warzywa do pieczenia: -Pomidory dojrzałe -papryka aromatyczna i mięsista -czosnek składniki  (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Przepis na zupę pomidorową Smaczna Kuchnia
Zupa pomidorowa - składniki: ok. 1/2 kg kurczaka (udka), 2 marchewki średniej wielkości, 2 marchewki średniej wielkości, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KRYZYSOWA OGÓRKOWA Z mojego życia. ETERYCZNAKARINA
Dzień dobry, Dziś przedstawiam Wam przepis na zupę na MAŚLE😀 tak na maśle, bez żadnych porcji mięsnych. Dziękuję Ciociu Elo za tą inspiracje ( już przeszło 2 lata temu ). Mając kilka ziemniaków i choćby 3 duże ogórki kiszone z wodą spod nich jesteście w stanie zrobić zdrowa zupę. Do zupy z zdjęć użyłam : -1szt marchewki startej na oczach (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
kamień na zupę Praktyka Prywatna Małgorzata i Maciej Gołąb
Pewna wiejska kobieta była zdziwiona, gdy u jej drzwi pojawił się dość dobrze ubrany nieznajomy i poprosił ją o coś do jedzenia. "Przykro mi", powiedziała. "Nie mam w tej chwili nic w domu". "Nie szkodzi", powiedział sympatyczny nieznajomy. "Mam tu w moim worku kamień na zupę; jeśli poz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa warzywna - niezbędna w diecie kapuścianej Mam nadzieję, że schudnę
- główka kapusty włoskiej (do1,5kg) [ja użyłam białej, bo w sklepie włoskiej nie znalazłam] - 5 pomidorów - 3 mniejsze papryki: zielona, żółta i czerwona - 3 duże cebule - 3 gałązki selera naciowego - 3 litry wody - kostka bulionu warzywnego - 2 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - pół łyżeczki kminki - łyżeczka majeranku - 1 mała papryczka chili Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka, dodałam przyprawy, kostkę bulionu, wodę. Gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory obrałam ze skóry, z papryki usunęłam nasiona. Pomidory, paprykę, seler naciowy, cebulę pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do gotującej się kapusty i gotowałam jeszcze około 20 minut. Na końcu doprawi (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Jestę Bosę ZadaniezInformatyki
Margonem jest git majonez. Zobacz cały wpis na blogu » |
Krem buraczkowy z owsianką W kuchni po mojemu
Zupa krem buraczkowy z owsianką Składniki: 1 duży burak + 1/2 małego buraka 1/2 marchewki 1/2 pietruszki 3 lub 4 łyżki płatków owsianych 2 kostki rosołowe śmietana do zabielenia 30 % Wykonanie: Marchew, pietruszke oraz buraki umyć i obrać. Do garnka wlać ok. 1l wody i dorzucić 2 kostki rosołowe. Zagotować wodę. Do wrzącego wywaru dodać marchew oraz pietruszke. Gdy warzywa trochę się podgotują dorzucić buraki. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodać płatki owsiane. Gotować jeszcze ok. 2 minut. Zupę zdjąć z gazu i zblendować. Ostatnim krokiem jest zabielenie zupy. GOTOWE! Smacznego :-) Zobacz cały wpis na blogu » |
CHIŃSKA ZUPA PHO Z KURCZAKIEM I MAKARONEM RYŻOWYM Smaczne wynalazki ze stronek
CHIŃSKA ZUPA PHO Z KURCZAKIEM I MAKARONEM RYŻOWYM SKLADNIKI: 1 Filet z kurczaka mieszanka chińska mrożona (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
przepis O wszystkim po trochu dla kobiet mniejszych i większych
Ładna zupka? he he he. Oto przepis na trochę inną niż zwykle pomidorówkę: Gotujemy rosołek na kurczaczku i dużej ilości włoszczyzny. W rosołku muszą się znaleźć co najmniej 3 średniej wielkości marchewki. Gotujemy aż rosołek nabierze smaku i koloru, a wszystkie składniki będą mięciusie. W oddzielnym garneczku umieszczamy pokrojone w grubą kostkę pomidory- różnych odmian- około 4 zwykłych pomidorów, pudełko 250g pomidorków koktajlowych, 3 pomidory śliwkowe. Do tego dodajemy dużą łyżkę masła, podlewamy niewielką ilością wody (1/4 kubka) i dusimy aż pomidory będą mięciutkie, a skórka się od nich odklei. Zagotowany pomidory cedzimy przez sito, tak żeby na sitku zostały nam pestki i skórka (część pestek i tak przeleci, ale to nic:)) Do pomidorów dodajemy również przecedzony rosołek i trzy ugotowane marchewki z rosołu (możnaje drobno pociąć, żeby było łatwiej dalej). Do całości dodajemy również puszkę ku (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Światło narasta! Uzdrowiciel ze Światła Romuald Statkiewicz Uzdrowiciel ze Światła Romuald Statkiewicz Jezus Chrystus
Światło narasta! 10. Światło narasta, należy iść dalej, coraz jaśniejszy wgląd w siebie ducha. Rozpoznawać i rozpuszczać cechy negatywne własne, doskonalić odczuwanie Miłości duchowej i podawać ją dalej. Podawaj Miłość duchową gdzie tylko możesz w słowach, myślach, uczuciach i czynach! Kochaj bez słów. Słowa zapisuj i odczytuj. Wysyłaj listy do wrażliwych, proponuj pomoc i wsparcie. Pisz o Miłości pięknie i otwarcie, ale nie o ziemskiej, a o duchowej Miłości, ta daje człowiekowi wsparcie. I ona przetrwa całą gęstą materię, ducha wzmacnia w podążaniu dalej, to jego skarb najczystszy i z nim związane przeżycia. Kto to pojmuje ten (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Chłodnik pomidorowy kulinaria
Skałdniki: * 4 duże pomidory * 1 litr bulionu (może być z kostki) * pieprz * strąk papryki * sok z cytryny * 3 ząbki czosnku * sól * 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Pomidory i pokrojoną paprykę podlać małą ilością wody, podgrzewać. Kiedy się rozpadną, przetrzeć. 2. Rozprowadzić bulionem, przyprawić. 3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy razem z oliwą. 4. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa posmarowanego twarożkiem. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa rybna kulinaria
Składniki: * mała włoszczyzna * 75 dag filetów z dorsza * 3 ząbki czosnku * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 0,5 szklanki mleka * kiliszek biłego wina * bazylia * 2 łyżki mąki * sól Przygotowanie: 1. Ryby, warzywa i czosnek zalać 1,5 litra gorącej, osolonej wody. Gotować 15 minut. 2. Wyjąć ryby. Wywar gotować 20 minut. Przecedzić. Dodać koncentrat i mąkę z mlekiem, winem i przyprawami. 3. Zagotować, włożyć ryby, posypać zieleniną. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa szczawiowa kulinaria
Składniki: * 25 dag szczawiu * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki * sól i pieprz * 1,5 litra bulionu * 1 szklanka śmietany * ser feta lub jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw udusić na maśle, dodając odrobinę soli i pieprzu. 2. Włożyć do gorącego bulionu, przyprawić śmietana rozmieszana z mąką. 3. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z serem feta lub jajkiem na twardo. Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa serowa kulinaria
Składniki: * 3/4 litra rosołu * 1/3 litra śmietany 12% * 2 płaskie łyżki mąki zwykłej pszennej * 10 dkg sera pleśniowego, np. rokpolu * zielona pietruszka Przygotowanie: 1. Do kubka wlać śmietanę i wsypać mąkę. Mieszać dokładnie. Dolać rosół (1/2 objętości kubka) i dokładnie wymieszać. 2. Doprowadzić rosół do delikatnego wrzenia. Wlewać powoli, cały czas mieszając zawartośc kubka. Zaczekać aż całość ponownie się zagotuje. Cały czas należy mieszać zupę od dna, aby miałą jednolitą, pozbawioną grudek konsystencję. Trzymać zupęw stanie delikatnego wrzenia przez 2-3 minuty od zagotowania. 3. Zestawić (...) Zobacz cały wpis na blogu » |