Odkryj moc kiszonych buraków

kategoria: Zdrowie   dodane: 19/01/2022
O tym, że kiszonki mogą skutecznie wspierać nas w walce o zdrowie, wiadomo od dawna. Fermentacja sprawia, że popularne warzywa zwiększają swą wartość odżywczą, a ich wpływ na nasze zdrowie staje się jeszcze większy. Wśród kiszonek, które pojawiają się na naszych talerzach najczęściej, prym wiodą ogórki i kapusta. Do grona zdrowych smakołyków dołączyły jednak i buraki kiszone, które – jak się okazuje – mają wyjątkową moc.

Przepis na kiszone buraki i sok z buraków jest bardzo prosty. 

 

Ugotowane buraki kroi się w plastry, łączy z przegotowaną wodą, czosnkiem i solą, można je też doprawić liściem laurowym oraz zielem angielskim. Po tygodniu powstaje zakwas, który świetnie sprawdza się i jako samodzielny sok, i jako dodatek do barszczu.

 

A jaką wartość odżywczą mają kiszone buraki? 

 

Bardzo dużą. Można w nich witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. W kiszonkach tych pojawiają się jednocześnie ważne składniki mineralne, m.in. potas, magnez, żelazo oraz fosfor. Wszystko to sprawia, iż buraki kiszone mogą w rewelacyjny sposób wpłynąć na ogólny stan zdrowia każdego z nas. Wiadomo, że zapewnią nam one bardzo dobrą ochronę przed wolnymi rodnikami, mogą też odegrać bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy oraz wielu nowotworów. Skuteczna ochrona przed bakteriami i wirusami to kolejny powód, dla którego warto takie kiszonki włączyć do swej diety. Mają one moc, dzięki której utrzymanie dobrej formy stanie się dla nas o wiele łatwiejszym zadaniem.