Profil blogerki.
Lokalizacja | Chrapczew |
Główny blog | sushi.blogi.pl » |
Data urodzenia | 2002-05-24 |
Wiek | 22 lat |
Ostatnia aktywność | 2 lata temu lub dawniej |
1. Ryż przygotować według przepisu.
2. Tnąc na ukos, pociąć ryby w cienkie plasterki wielkości ok. 5x3cm. Oczywiście najczęściej kawałki ryby są dosyć nieforemne, dlatego ciąć wszystko mniej więcej tych rozmiarów. Małe kawałki, które nam wyjdą, też się przydadzą.
3. Krewetki przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Rozłoży (...)
Zobacz pełny wpis » |
1. Przygotuj ryż do sushi. Ponieważ California Roll roluję się na drugą stronę, musisz pokryć makisu (maty bambusowe) folią spożywczą, aby ryż nie przyklejał się do niej. Warto również przygotować małą miskę z wodą, aby zanurzyć palce, aby ryż nie przyklejał się do nich.
2. Ostrożnie złóż nori na pół, jeśli nori jest świeże, nal (...)
Zobacz pełny wpis » |
Hoso maki
Jest to najmniejszy z rodzajów sushi. Najczęściej w formie jednoskładnikowej rolki. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego chudy, cienki. Z powodu małych rozmiarów idealnie nadają się jako potrawa dla dzieci.
Futo maki
Najklasyczniejsza forma podawania sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka, zawinię (...)
Zobacz pełny wpis » |
Składniki:
- 1 ryż do sushi
- 1 awokado pokrojone w paski
- Ok. 300 gram kraba
- 1 ogórek z usuniętymi łyżeczką nasionami pokojone w długi cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm
- 1 opakowanie nori
- prażone ziarna sezamu
- wasabi do dekoracji
- sos sojowy do maczania
(...)
Zobacz pełny wpis » |